Rotterdam krijgt Kuip aan de Maas

Rotterdam krijgt Kuip aan de Maas

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-12-2008

Voetbalclub Feyenoord krijgt een nieuw stadion aan de Nieuwe Maas. Het college van burgemeester en wethouders stemde dinsdag voor de Maasvariant. Wethouder Lucas Bolsius (Sport) ontvouwde de exacte plannen woensdag.

Het college kon kiezen uit drie verschillende plannen. De variant van het stadion aan het water had vanaf het begin bij veel partijen de voorkeur. De voetbaltempel is onderdeel van de ontwikkeling van een geheel nieuw stadionpark op Zuid.

WK
Rotterdam hoopt met het ambitieuze project hoge ogen te gooien. Het nieuwe stadion moet in elk geval klaar zijn voor de mogelijke WK-voetbalfinale van 2018. De Fifa beslist in 2011 over de gezamenlijke kandidatuur van Nederland en Belgiƫ. De stad houdt ook rekening met de olympische droom van 2028.

De nieuwe Kuip, die plaats gaat bieden aan 80.000 bezoekers, moet op termijn de Kuip vervangen. Stadion Feijenoord wordt niet afgebroken, maar maakt deel uit van het hele plan. Welke bestemming het gebouw van thuisclub Feyenoord gaat krijgen, is nog niet bekend. ,,Maar er zouden tijdens het WK nog wedstrijden afgewerkt kunnen worden”, droomde Bolsius hardop.

In de plannen voor het stadionpark zijn ook een schaatsbaan, tienduizend parkeerplaatsen, woningen, een vernieuwd station voor treinen en metro’s en amateursportvelden opgenomen.

Kosten
De totale kosten van het project schat Bolsius op een paar miljard euro. ,,Maar daar moeten we niet zenuwachtig van worden. Ook niet in het huidige economische klimaat. Een groot deel van het geld moet het Rijk bijdragen. Bovendien gaat het om een investering die je kan terugverdienen.”

Bron: ANP

Bekijk de ‘Gebiedsvisie Stadionpark’ van KCAP:
Nieuwe Kuip aan de Maas

Architectuur.nl plaatste al eerder:
Nieuwe Kuip bij voorkeur aan de Maas
Rotterdam presenteert modellen Stadionpark
Nieuwe Kuip moet WK-waardig worden

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.