Rotterdam past eisen aan na kritiek architecten

Rotterdam past eisen aan na kritiek architecten

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-03-2009

Architecten die willen meedingen naar het ontwerpen van het nieuwe Rotterdamse Stadskantoor hoeven geen omzet van 2,4 miljoen te halen. De gemeente Rotterdam heeft die eis bijgesteld nadat tientallen architecten gezamenlijk een boze brief aan de gemeente stuurden.

Rotterdam opende deze maand de prijsvraag voor de herontwikkeling van het stadskantoor aan het Rodezand. Naast de Stadswinkel XL, waar Rotterdammers gemeentelijke diensten en producten kunnen afnemen, komt in het nieuwe gebouw straks ook horeca, kleinschalige detailhandel, een appartementencomplex en een parkeergarage. De bebouwing komt gedeeltelijk in een monumentaal pand (zie foto).

Grote ambities, hoge eisen
De ambities die de gemeente heeft voor de nieuwbouw zijn groot: ‘excellente architectuur, een optimale stedenbouwkundige inpassing en maximale duurzaamheid’. Daarom worden aan deelnemende architecten de nodige eisen gesteld.

Volgens de groep architecten die de gemeente een brief stuurde, zijn die eisen te hoog of onterecht, zoals de omzeteis van 2,4 miljoen euro en de ervaringseisen die worden gesteld. Zo moeten inzenders eerder een project hebben ontworpen met minimaal eenvijfde van de omvang van het project Stadskantoor. De selectie richt zich daarmee op gevestigde bureaus en sluit jonge architecten uit van deelname, vinden de briefschrijvers.

Omzet
In reactie op de brief heeft de gemeente deze week enkele eisen aangepast en toegelicht. De omzeteis is omlaag gebracht naar 1,8 miljoen euro. Woordvoerster Farida Aghris: ‘Dat komt mede door de brief van de architecten, maar heeft ook te maken met de veranderde economische omstandigheden.’

Vergissing
De omstreden eis dat inzenders lid moeten zijn van de vakbond BNA was een vergissing, meldt de gemeente. Ze moeten zijn ingeschreven bij het Nederlands Architectenregister of een vergelijkbare instantie uit het land van herkomst van de gegadigde.

Jonge architecten zijn uitdrukkelijk niet uitgesloten van deelname, zegt Aghris. ‘We benadrukken dat kleine partijen zich kunnen aansluiten bij grote partijen om samen een voorstel in te dienen. Dat gebeurt wel vaker. We willen juist gelijke kansen bieden aan iedereen.’

Bron: Binnenlands Bestuur.nl

Architectuur.nl plaatste al eerder:
D66: Jonge architecten Rotterdam verdienen kans

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.