Rotterdam presenteert modellen Stadionpark

Rotterdam presenteert modellen Stadionpark

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-09-2008

De nieuwe Kuip die de gemeente Rotterdam en Feyenoord willen bouwen, kan uitgroeien tot de nieuwe blikvanger van de stad.

Er liggen nog drie modellen op tafel voor het megastadion, dat straks plaats moet bieden aan 80.000 toeschouwers. De meest opvallende variant is die waar het voetbalcomplex op de zuidelijke Maasoever bij het Eiland van Brienenoord deels in de Nieuwe Maas komt te liggen.

,,Het stadion kan daar een nieuw icoon voor Rotterdam worden. Net als het Opera House in Sydney,’’ zei wethouder Lucas Bolsius van sport en financiën gisteren bij de presentatie van de plannen.

In het Stadionpark, zoals het gebied rond de oude en nieuwe Kuip wordt genoemd, moet ook plaats worden ingeruimd voor een kunstijsbaan, een grotere Topsporthal en velden voor amateurvoetbal, honk- en softbal. Verder denken de plannenmakers aan woningbouw, (sport-)onderwijs en ontspanning.

In de twee andere opties voor het Stationgebied in Rotterdam-Zuid komt de nieuwe Kuip op sportcomplex Varkenoord niet ver van het huidige stadion van Feyenoord. Volgens de gemeente maken de drie ontwerpen evenveel kans.


Feyenoord wil al voor 2016 een nieuw onderkomen, dat een van de troeven moet worden bij het binnenhalen van het WK voetbal in 2018, dat Nederland en België willen organiseren. Tien jaar later zou het een rol kunnen spelen bij de eventuele Olympische Spelen van 2028.

De nieuwe Kuip (geschatte kosten vier- tot vijfhonderd miljoen euro) kan volgens de plannenmakers in één klap olympisch worden gemaakt door het uitschuifbare veld te verwijderen, een nieuwe atletiekbaan terug te plaatsen en er een ring voor nog eens 20.000 toeschouwers bovenop te zetten.

De gemeente Rotterdam neemt eind december een besluit over het Stadionpark en de plaats van de nieuwe Kuip, die in 2017 in gebruik kan worden genomen. Met deze ingrijpende aanpak van het zuidelijk deel van Rotterdam zijn enkele miljarden euro’s gemoeid. Rotterdam rekent daarbij op bijdragen van het rijk, zei Bolsius gisteren.

Bron: AD.nl

Update: 28-10-2008

Weinig steun voor nieuw stadion
Een meerderheid van de Rotterdamse politiek – PvdA, CDA, VVD en GroenLinks – wil geen geld stoppen in de bouw van een nieuw stadion voor Sparta. Alleen Leefbaar Rotterdam wil dat de gemeente investeert in een nieuw voetbalcomplex.

Daarmee reageren zij op de onthulling gisteren in deze krant van het plan om op de grens van Schiedam en Rotterdam een nieuw Sparta-stadion met 18.000 zitplaatsen te bouwen. De komst van zo’n onderkomen lijkt onmogelijk zonder steun van de lokale overheid.

Bron: AD.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.