Rotterdam wil Hart van Zuid

Rotterdam wil Hart van Zuid

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-01-2008

Het College van B&W van Rotterdam heeft een aanzet gegeven voor de gebiedsontwikkeling van het Hart van Zuid. Deze aanzet heeft als doel het gesprek op gang brengen met betrokken partijen, om voor 2010 samen te komen tot een uitvoeringsprogramma van samenhangende, realiseerbare projecten.

Het gebied rond het Zuidplein is nu een knooppunt met veel centrumvoorzieningen met lokale, regionale en zelfs nationale betekenis. Er zijn winkels, scholen, kantoren, een park, een bus- en metrostation, en met Ahoy een multifunctioneel evenementencentrum met internationale allure.

Toch klopt het gebied nog niet, door de desolate aanblik is het op dit moment niet een gebied waar men langer wil verblijven. Dit terwijl er dagelijks enorm veel passanten zijn. Het gebied heeft veel potentie om een volwaardig centrum van zuid te zijn, een gebied waar wonen, werken en recreatie samen komen. De komende jaren moet hier verandering in gaan komen, door een impuls op sociaal, economisch en ruimtelijk gebied.

Het gebied ondergaat een metamorfose tot een sterk stedelijk centrum dat lokaal, regionaal en nationaal weer echte betekenis heeft. Een centrum waar men graag wil verblijven en met veel waarde voor de bewoners en bezoekers

Bestaande kracht
‘Hart van Zuid, podium van Zuid’ beschrijft grotendeels de bestaande kracht van het gebied. Die kracht ligt nu teveel verscholen achter betonnen constructies, hoge flatgebouwen en veel verkeer. In grote penseelstreken geeft de visie weer welke ontwikkeling het Hart van Zuid zou kunnen doormaken.

Zo wordt er bijvoorbeeld gedacht aan mogelijkheden om het winkelcentrum op verschillende plekken aansluitend op het Zuidplein ‘voeten aan de vloer’ krijgen. Daarnaast wordt het busstation omgebouwd tot een moderne busterminal met een betere aansluiting op het winkelcentrum. Ahoy krijgt de mogelijkheid om uit te breiden en te renoveren. Daarnaast wordt gedacht aan het toevoegen van een theater, hotel, evenementen en attracties om de aantrekkingskracht van het gebied te vergroten.

Het ROC Zadkine denkt aan nieuwbouw in de Motorstraat en een onderwijsaanbod waarbij verbinding gelegd zal worden met de bedrijvigheid in het gebied. Dit gebeurt onder andere door stages en nieuwe leer-werkconcepten. Verder zal de buitenruimte sterk verbetert worden, met goede loop- en fietsstromen om de omliggende wijken beter aan te sluiten op het Hart van Zuid.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.