Rotterdams bureau transformeert ‘nazi’-hotel

Rotterdams bureau transformeert ‘nazi’-hotel

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-12-2008

Het Rotterdams architectenbureau Atelier Kempe Thill gaat meehelpen met het ‘ombouwen van een enorm nazi-hotel op het Duitse eiland Rügen in het noordoosten van Duitsland. Het hotelcomplex is nu vervallen en stamt uit de tijd dat Hitler in Duitsland aan de macht was.

Het lokale bestuur wil het complex omturnen tot een hedendaags vakantiepark en heeft daarom de hulp ingeschakeld van het bureau. Dit tot ongenoegen van veel eilandbewoners, die liever zien dat de kolos wordt afgebroken omdat die herinnert aan de tijd van Adolf Hitler.

Nazi-architectuur
Nu er investeerders zijn gevonden, kan de voltooiing van de zes verdiepingen tellende kolos beginnen. Atelier Kempe Thill gaat de bouwtekeningen maken die nodig zijn om zo’n 12.000 vierkante meter om te vormen tot jeugdhotel.

“Daar komt heel wat bij kijken,” zegt architect Oliver Thill, die in 2005 de prestigieuze Rotterdam- Maaskantprijs won voor Jonge Architecten. “Het gebouw moet aan de allerlaatste milieu-eisen voldoen. Tegelijkertijd willen we zo weinig mogelijk slopen om de kosten laag te houden.”

De commotie die in Duitsland is ontstaan over de naderende voltooiing, kan Thill zich goed voorstellen. “Mensen denken bij nazi-architectuur meteen aan van die massieve gebouwen van Albert Speer (de huisarchitect van Hitler, red.). Dit gebouw is daar eigenlijk het tegenovergestelde van.’’

Pronkstuk
Het nazi-hotel, waarvan alle kamers uitzicht boden op de zee, gold in de jaren ’30 als een pronkstuk van Hitlers sociale beleid. De bedoeling was dat hier jaarlijks miljoenen Duitsers even zouden bijtanken.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, op 1 september 1939, werd de bouw kort voor de voltooiing stopgezet. Na de oorlog kwam het gebouw binnen de grenzen van Oost-Duitsland, waar het lange tijd diende als kazerne van het DDR-leger. Nu staat het inmiddels alweer 18 jaar leeg.

Bron: AD.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.