Royal Gold Medal voor Balkrishna Doshi

Actualiteiten, Architect, Nieuws

Royal Gold Medal voor Balkrishna Doshi

Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-12-2021

De veelgeprezen architect Balkrishna Doshi ontvangt de 2022 Royal Gold Medal for Architecture. Het gaat hier om de hoogste onderscheiding voor architectuur in het Verenigd Koninkrijk en een van ’s werelds hoogste onderscheidingen in het veld. Deze prijs wordt persoonlijk goedgekeurd door de koningin.

Architect Doshi werd in 1927 geboren in Pune, India. Hij groeide op in een grote familie van meubelmakers en studeerde zelf architectuur aan de JJ School of Architecture in Bombay. Hierna werkte hij vier jaar met Le Corbusier als Senior Designer in Parijs en gedurende vier extra jaren als supervisor van de werken van Ahmedabad. Tevens werkte hij samen met Louis Kahn als medewerker bij de bouw van het Indian Institute of Management, Ahmedabad. Zij bleven vervolgens meer dan een decennium samenwerken.

Onderscheidend vermogen

Doshi staat bekend om zijn uitmuntendheid in zowel de praktijk als het lesgeven. Hij richtte in 1958 zijn eigen praktijk Vastushilpa op met twee andere architecten. Vandaag de dag werken er vijf partners en zestig medewerkers over drie generaties.

Doshi’s carrière bestrijkt meer dan 70 jaar waarin meer dan 100 bouwprojecten zijn gerealiseerd. Projecten die – vooral in India en omliggende regio’s – de richting van de architectuur sterk hebben beïnvloed.

Belangrijkste werken

Het werk van Doshi en Vastushilpa combineert baanbrekend modernisme met de volkstaal en een weloverwogen begrip van de Indiase architectuur, het klimaat, het ambacht en de lokale cultuur. Belangrijke projecten zijn onder meer Sangath, Architect’s Studio in Ahmedabad, India, School of Architecture, CEPT, ook in Ahmedabad, Amdavad ni Gufa (1994), een grotachtige kunstgalerie met het werk van kunstenaar Maqbool Fida Husain, en Aranya Low-Cost Housing (1989), Indore, India, dat in 1995 de Aga Khan Award for Architecture won.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.