Rozet van Neutelings Riedijk Architecten

Nieuws

Rozet van Neutelings Riedijk Architecten

Door: Petra Starink | 02-07-2013

Het nieuwe Kennisgebouw Rozet in Arnhem ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten is officieel nog niet geopend maar een deel van het gebouw is al toegankelijk omdat de Mode Biënnale met als thema ‘Fetishism in Fashion’ tot 21 juli zijn intrek in het gebouw heeft genomen.

In Rozet worden vier culturele instellingen gevestigd. De bibliotheek, het Historisch Museum, de Volksuniversiteit en Kunstbedrijf Arnhem.

In een besloten prijsvraag in 2009 van de gemeente Arnhem kwam het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten als winnaar uit de bus. De keuze is gemaakt op basis van een Europese selectieprocedure. Ruim veertig architectenbureaus schreven zich hiervoor in o.a. Claus en Kaan Architecten, Diederendirrix en Jo Coenen en Co Architecten.
In 2011 kon de bouw van het Kenniscluster beginnen. De gemeente Arnhem wilde dat het nieuwe gebouw een dorpsplein zou worden. Uiteindelijk is het een gebouw met veel contrasten geworden. Bij binnenkomst kun je als bezoeker twee kanten op. Links kun je naar de kelder, of naar het café op de begane grond, dat ingericht is met kleine tafeltjes en een zithoek in vintage stijl. Rechts – zie je een lange, hoge trap van hout met strakke trapleuningen. Aan de rechterkant van de trap zijn hoge ramen, die het daglicht diep het gebouw in laten doordringen. De verticale lamellen voor de ramen doen dienst als vaste zonwering. Aan de linkerkant hangen vitrines van hout waarin straks tentoonstellingen, voorwerpen en affiches getoond kunnen worden. De verdiepingsvloeren zijn van hout en kunnen flexibel worden ingedeeld. Op de bovenste verdieping van het gebouw is een dakterras met uitzicht over de stad. Het dak is uitgevoerd als groen dak. Op het dak staan zonnepanelen.
Doordat ook warmte- en koudeopslag plaatsvindt in de bodem is het gebouw een van de duurzaamste gebouwen in Arnhem. Het gebouw is openbaar en voor iedereen toegankelijk.

Rozet

De buitengevel is opgebouwd uit zandkleurige, verticale prefab betonelementen. In de buiten- en binnengevels van het gebouw is de vorm van een rozet verwerkt. Het is een roos- of kristalachtige vorm die symbool staat voor het bundelen en delen van kennis, informatie en inspiratie. De in beton gegoten rozet is ontworpen door de Arnhemse designstudio Catalogtree. Rozet staat tussen de Oude en de Nieuwe Oeverstraat. Het gebouw grenst aan de Arnhemse historische kelders, waarmee een ondergrondse verbinding is gemaakt. Op 1 september opent Rozet officieel zijn deuren.

Neutelings Riedijk Architecten zijn o.a. bekend van Centrum voor Beeld en Geluid in Hilversum, het Belastingkantoor in Apeldoorn en het twee jaar geleden opgeleverde Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen.

Mode Biënnale Fetishism in Fashion

De hoofdexpositie van de Mode Biënnale  in het gebouw de Rozet van Neutelings Riedijk Architecten bestaat uit 13 kamers waarin de fascinerende  wereld van het fetisjisme wordt blootgelegd. Het thema van de Mode Biennale is ‘Fetishism in Fashion’ De ware aard van het fetisjisme wordt tot leven gebracht aan de hand van kleding, accessoires, fotografie en film.

De Mode Biënnale  is te zien tot en met 21 juli.
Voor meer informatie: moba.nu

Gerelateerd: Feestaardvarken in pop-up park bij Rozet

Fotografie: Petra Starink

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
4 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.