Rudy Uytenhaak ‘Architect van het Jaar’ 2008

Nieuws

Rudy Uytenhaak ‘Architect van het Jaar’ 2008

Door: Jacqueline Knudsen | 01-12-2008

In het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam is zaterdag de ‘Architect van het Jaar’ Prijs uitgereikt aan Rudy Uijtenhaak. De prijs is ingesteld om de professionaliteit en innovatiekracht van Nederlandse architectenbureaus nader onder de aandacht te brengen van opdrachtgevers, pers en publiek.

De acht genomineerde architectenbureaus zijn in november tijdens de speciale jurydag nader bevraagd aan de hand van twee door henzelf gekozen thema’s en hun (mogelijke) bijdrage aan de Nederlandse architectuur, het architectenvak of de vaderlandse architectengemeenschap.

Actief op vele fronten
Rudy Uytenhaak Architectenbureau uit Amsterdam won de categorieprijs voor grote bureaus en werd door de jury unaniem gekozen als ‘Architect van het Jaar 2008’. Aan de hoofdprijs is een geldbedrag van € 5.000 verbonden, ter beschikking gesteld door hoofdsponsor Alcoa Architectuursystemen uit Harderwijk.

Uit het juryrapport: “De jury ziet een breed architectenbureau dat actief is op vele fronten en dat in het gerealiseerde werk aandacht geeft aan alle schaalniveaus. […] Uytenhaak maakt al sinds jaar en dag veel werk van duurzaamheid. In het ontwerp van de in aanbouw zijnde grote onderwijsgebouwen en vooral bij de twee nieuwe Nederlandse ambassades in Jordanië en Australië is dat op een steeds hoger niveau te zien. Tenslotte heeft de jury bewondering voor zijn intensieve studie naar ‘verdichting’ en prijst de vasthoudendheid van de architect om het debat daarover ook op het politieke niveau aan te zwengelen.[…]”

De drie categorieprijzen:

Large (bureaus groter dan 20 fte): 1. Rudy Uytenhaak, Amsterdam – 2. Faro Architecten, Lisserbroek en Zutphen – 3. Cepezed, Delft.
Medium (bureaus van 5-20 fte): 1. Marlies Rohmer, Amsterdam – 2. Paul de Ruiter, Amsterdam – 3. Onix, Groningen en Helsingborg (Zweden).
Small (bureaus tot 5 fte): 1. JagerJanssen Architecten, Rotterdam – 2. Geusebroek Stefanova, Amsterdam.

Publieksprijs

1. JagerJanssen Architecten, Rotterdam (met meer dan 28 procent van de 1.382 stemmen).
2. Paul de Ruiter, Amsterdam (17,9 procent).
3. Faro Architecten, Lisserbroek en Zutphen (16,6 procent).

De jury bestond uit:
Dr Ir Machiel van Dorst, docent TU Delft – Drs. Bernard Hulsman, redacteur NRC Handelsblad en Ir Robert Winkel, oprichter en partner van Mei Architecten.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.