Rudy Uytenhaak wint prijsvraag

Rudy Uytenhaak wint prijsvraag

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-04-2008

Rudy Uytenhaak Architectenbureau is geselecteerd om het nieuwe hoofdkantoor voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier te ontwerpen. Dat heeft het Hoogheemraadschap definitief bekendgemaakt. In de prijsvraag die was uitgeschreven voor het nieuwe kantoor in Heerhugowaard streden vijf gerenommeerde architectenbureaus.

De andere bureaus waren Architecten Cie, Claus en Kaan, Inbo en Kraaijvanger & Urbis.
Rudy Uytenhaak ontwierp recentelijk het Stadskantoor aan de Leyweg in Den Haag en de nieuwe Faculteit Natuurkunde, Wiskunde en Informatica in Amsterdam.

Nieuw hoofdkantoor
Het Hoogheemraadschap, de organisatie die zich bezighoudt met onder andere de bescherming van het land en de kwaliteit van het oppervlaktewater in Noord-Holland, koos na rijp beraad voor Heerhugowaard als vestigingsplaats voor haar nieuwe hoofdkantoor. De locatie is een belangrijk kruispunt waar de entrees naar het centrum van Heerhugowaard per auto en per openbaar vervoer samenkomen. Het terrein ligt aan een singel: het water en het ruime groene profiel zorgen voor een landschappelijke dimensie.

Flexibiliteit
De organisatie wilde een open en duurzaam gebouw, waarin het element water een grote rol speelt. Flexibiliteit was een belangrijke voorwaarde, ook in verband met een beoogde uitbreiding op termijn. Met het ontwerp, dat een combinatie is van een stadspoort (land) met een singelgebouw (water), legt projectarchitect Marco Romano een link met het arbeidsveld van het hoogheemraadschap.

In het ontwerp is gebruik gemaakt van veel glas en water, zowel rondom als in en op het gebouw. Dit zorgt, samen met de lichte voorhof, het atrium en het gebruik van lichte, neutrale kleuren voor een vriendelijk onthaal, vol helderheid en transparantie. Duurzaamheid loopt als een rode draad door het ontwerp in zowel techniek als materiaal. Het gebouw zal naar verwachting in 2010 worden opgeleverd.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.