Ruimtelijke uitstraling in kleine kubuswoning

Nieuws

Ruimtelijke uitstraling in kleine kubuswoning

Door: Petra Starink | 20-09-2021

In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn ligt KubusEiland, een driehoekig gevormd eiland naar stedenbouwkundig ontwerp van BFAS. Op het oostelijke punt van het eiland heeft 8A architecten de kleinste kubuswoning van het eiland gebouwd voor een particuliere opdrachtgever.

Exacte kubusvorm

Om aan de bouwregels te voldoen moest de kubuswoning een exacte kubusvorm hebben. Er mochten wel ‘happen’ uit de kubus worden gehaald, maar de kubusvorm moest herkenbaar blijven. De woningen mochten gebouwd worden in de afmetingen  6, 7,5, 9, 10 of 12 m3.

Kleinste afmeting

Door de geringe grootte van het kavel was alleen de kleinste afmeting mogelijk, maar is in overleg met de gemeente een afmeting van 6,3×6,3×6,3m overeengekomen. De opgave was om binnen dit geringe bouwvolume voor een gezin met twee kinderen een vrijstaande woning te ontwerpen met een badkamer, twee kinderkamers, een hoofdslaapkamer en een ruime woonruimte.

Uitbreiding met kelder en uitbouw

Omdat binnen het bouwvolume maximaal twee bouwlagen zijn te realiseren en op de 1e verdieping maximaal twee slaapkamers en een kleine badkamer passen, is de woning uitgebreid met een kelder en uitbouw. Op deze manier is het bruto vloeroppervlak vergroot van 80m2 naar 115m2. Daarnaast is gekozen voor een ronde spiltrap om zo min mogelijk ruimte te gebruiken en is zelfs ruimte ontstaan voor een vide. In de kelder ligt de hoofdslaapkamer die via de vide met spiltrap in open verbinding staat met de overige ruimten en verdiepingen. De uitbouw is vergunningsvrij aan de achterkant geplaatst om de woonkamer meer ruimte en comfort te geven. De verschoven positie en vierkante afmeting van de uitbouw zorgt ervoor dat de kubusvorm herkenbaar blijft.

Grote verdiepingshoge ramen met veel daglicht

De kubuswoning heeft grote verdiepingshoge ramen die zorgen voor veel daglicht en uitzicht naar buiten. Hierdoor voelt de woning heel ruimtelijk aan. De ramen hebben geïntegreerde aluminium luiken, die naar binnen toe met een kiepstand te openen zijn, om de woning te voorzien van frisse lucht van buiten. De mat zwart aluminium kozijnen zijn vlak in de gevel aangebracht, zonder negge, in hetzelfde vlak als de beigekleurige Eternit gevelbekleding. Hierdoor ontstaat een sterk contrast, zowel in materiaal als in kleur. De entree van de woning is in de voorgevel geplaatst en heeft wel een negge zodat deze duidelijk herkenbaar is.

Fotografie: Luuk Kramer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.