Aanpassing ‘Royal Delft’

Actualiteiten, Nieuws

Aanpassing ‘Royal Delft’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-11-2022

In 2021 werd de in 1653 opgerichte Koninklijke Porceleyne Fles officieel een museum. Jaarlijks kwamen er al meer dan 140.000 bezoekers naar deze enige nog oorspronkelijke fabriek voor Delfts blauw aardewerk. Toch moest er nog heel wat gebeuren om de fabrieksmuseum op een kwalitatief hoog en hedendaags niveau te krijgen. In samenwerking met architectenbureau Braaksma & Roos heeft Kossmanndejong deze opgave aangepakt en uitgewerkt.

Voor het nieuwe ontwerp is uitgegaan van een inhoudelijke route die de bezoeker een heldere kijk geeft op het hele productieproces en op de geschiedenis van De Porceleyne Fles en haar collectie. Daarbij was de wens zoveel mogelijk gebruik te maken van de verborgen kwaliteiten van het gebouw en gebruikers en deze weer zichtbaar en ervaarbaar maken.

Transitie

Het masterplan voorzag in een fasering van het transitieproces van het fabrieksmuseum. Daarbij werden de aanwezige bouwkundige- en architectonische structuren en tijdlagen met bijbehorende details blootgelegd. Zo kan het gebouwencomplex met zijn prachtige keramische details van eigen makelij weer in volle glorie worden ervaren.

Ook is de unieke collectie van bouwkeramiek en tegeltableaus weer goed zichtbaar gemaakt, waaronder replica’s van stukken Vredespaleis, keramische wandbekleding uit het voormalige Rotterdamse postkantoor, plafonds van de Beurs van Berlage en keramische afwerkingen van het Steenkolen Handels Verenigings gebouw in Rotterdam. Al deze collecties stammen uit de tijd dat er intensief werd samengewerkt met architecten als H.P. Berlage, Jos Cuypers, en bekende kunstenaars als Jaap Gidding, Lion Cachet en Jan Toorop.

Een museum in een museum

Een belangrijke vraag van Royal Delft was om een museumzaal met hoogwaardige museale condities te realiseren die het mogelijk maakt wisseltentoonstellingen te organiseren en internationale collecties van derden in bruikleen te krijgen. Deze nieuwe wisselexpositiezalen lagen als het ware al in het hart van het gebouwencomplex verborgen.

Door twee boven elkaar gelegen oude depotruimtes om te bouwen, ontstond een nieuwe expositieruimte met een kunstlichtzaal op de begane grond en erboven een zaal waar het daglicht door de glazen fabriekskappen valt. Een grote afsluitbare vide maakt het mogelijk om de zalen los van elkaar te gebruiken of ze juist met elkaar te verbinden. Verder is een nieuwe lift waarvan de liftschacht bekleed is met Delfts Blauwe tegels van eigen fabricaat. Via nieuwe doorgangen zijn de zalen op een logische manier verbonden aan de nieuwe bezoekersroute. Stalen deuren met veel glas zorgen voor doorzicht naar de fabriek en een verbinding met de winkel.

Het verbouwde museum is op 7 november 2022 geopend.
Een vernieuwde entree, winkel en restaurant zullen in een latere fase volgen.

Fotografie door: Dalessi Fotografie, Kossmanndejong
Renders door: Braaksma & Roos Architectenbureau

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.