Schetsontwerp voor vernieuwing Centrale Bibliotheek Rotterdam bekend

Actualiteiten, Nieuws

Schetsontwerp voor vernieuwing Centrale Bibliotheek Rotterdam bekend

Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-07-2022

De Centrale Bibliotheek is na veertig jaar intensief gebruik toe aan vernieuwing. Dit voorjaar werden dan ook de schetsontwerpen van de vijf geselecteerde teams online en in de hal van de Centrale Bibliotheek tentoongesteld. Rotterdammers konden hun visie op de schetsontwerpen geven door middel van een vragenlijst. Kort geleden werd bekend gemaakt dat winnend ontwerp is gemaakt door Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem.

Het landschapsontwerp is van DELVA landschapsarchitecten, Buro Happold is verantwoordelijk voor het installatie-advies en constructie en ISIS Bouwadvies verzorgt het kostenmanagement. Gezamenlijk werken de partners het schetsontwerp verder uit tot een voorlopig en later tot een definitief ontwerp. Rotterdamse Powerhouse Company leidt het consortium.

Waarom gewonnen?

De beoordelingscommissie is van mening dat het winnende team de beste balans heeft gevonden tussen het behoud van de waarde van het gebouw en het transformeren ervan tot een uitnodigende bibliotheek voor nu en in de toekomst. De ontwerpen zijn beoordeeld op de onderdelen gebouw, inrichting, buitenruimte en het plan van aanpak voor het verdere ontwerpproces.

Directeur-bestuurder van Bibliotheek Rotterdam, Theo Kemperman: β€˜De schets maakt van de Centrale Bibliotheek weer de toonaangevende plek die het bij de opening in 1983 ook was. In het hart van de stad. Als de verbinder in dat grote netwerk van partijen die samen Rotterdam sterker maken. Een cadeau van de stad aan de stad!’

De weg naar een definitief ontwerp

Het architectenteam, dat ruime internationale ervaring heeft met de bouw van bibliotheken, werkt vanaf nu het schetsontwerp uit tot een voorlopig ontwerp. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de bibliotheek, de gemeente en overige belanghebbenden. Het schetsontwerp voor de buitenruimte vraagt daarbij nog de nodige aandacht. Hierover vindt in de loop van het traject afstemming plaats met onder meer omwonenden. Medio β€˜23 neemt de gemeenteraad een besluit over het voorlopige ontwerp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.