Scheve gevel door optisch bedrog

Scheve gevel door optisch bedrog

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-03-2009

Een gevel die door optisch bedrog voorover lijkt te hellen. Dat is een verrassend effect van de nieuwbouw in het centrum van Deventer, op een plek die veertig jaar braak heeft gelegen. Het ontwerp van het pand is van de hand van Maarten Fritz uit Bussum. In het pand, ingeklemd tussen een tweetal gerestaureerde monumentale pandjes, komen zes appartementen en op de begane grond een Italiaans restaurant.

Loodrecht
De nieuwbouw kan gerust als opvallend betiteld worden. Vooral vanuit de Lange Bisschopstraat is de aanblik bijzonder. Het lijkt wel alsof de nieuwbouw voorover helt, maar dit is optisch bedrog: de gevelwand is loodrecht, enkel de vensters steken uit. Voor het oog is het effect verrassend.

“Het is een referentie naar ‘het op de vlucht slaan van de gevel’: een gevel staat loodrecht op de grond maar neigt voor het oog naar achteren te vallen. De Grieken hielden in hun ontwerpen al rekening met dit optisch bedrog”, legt architect Fritz uit.

Schuine kozijnen
Als je pal voor een gevel staat en omhoog kijkt, dan lijkt het vaak alsof een pand achterover helt. Door optisch de indruk te wekken dat een gebouw juist voorover hangt, in dit geval via het gebruik van de uitstekende schuine kozijnen, steekt de gevel loodrecht af tegen de hemel.

“Voor een architect een interessant effect om gebruik van te maken”, meent Fritz.

Glaswand
Nog voor de zomer moet het project zijn afgerond. De bouwers hebben nog wel even werk: aan de zijde van de Kleine Poot komt bijvoorbeeld nog een wand van glas en het interieur moet worden afgewerkt.

Bron: De Stentor
Illustratie: Team 3D | bureaufritz.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.