Scheveningse ZuidHaven opgeleverd

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Scheveningse ZuidHaven opgeleverd

Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-07-2022

Het project ZuidHaven is opgeleverd en bewoond. Hiermee is het tweede deel van plan ‘De Zuid’ aan de Scheveningse haven – bestaande uit appartementen en commerciële ruimtes – afgerond. LEVS ontwierp het Kadeblok aan de haven en WE architecten het Duinblok met uitzicht op duinen en zee.

De locatie is een voormalige overslagplek voor containers van rederij Norfolk. Een weinig aantrekkelijke hoek in de verder levendige haven van Scheveningen. Uitgangspunt voor de ontwikkeling was dan ook om stad, haven en kust hier samen te laten komen in een mooie leefomgeving.

Het stedenbouwkundig plan van Urbis en de gemeente voorzag een stoere, stedelijke buitenrand en een rustig, dorps binnengebied. LEVS heeft dit uitgewerkt in een structuurplan met woningtypologieën, en werkt in elke fase samen met andere bureaus de blokken uit. In nauwe samenwerking maar met genoeg ruimte voor eigen interpretatie, inspiratie en handschrift.

Duin en haven

Bij ZuidHaven is de overgang tussen Kadeblok en Duinblok op de hoek met aandacht ontworpen. Verschillende typologieën en gevelarchitecturen komen hier samen. De horizontale gevel-geleding van de aansluitende blokken van het eerste plandeel gaat gradueel over in een gridgevel in het Duinblok en vervolgens in een verticale geleding in het Kadeblok. Het robuuste grid met dubbelhoge openingen in Duinblok, de uitstekende erkers in het Kadeblok en de verbindende plint met stalen portalen refereren naar het stoere karakter van de voormalige haven met gestapelde containers.

Op de hoek, duidelijk zichtbaar vanaf de strandopgang, ligt een hoogteaccent van zeven lagen richting de zee. Het  volume trapt af en maakt een paar setbacks om een goede aansluiting te vinden met de andere plandelen en de kleine korrel van het dorpse binnengebied.

Woonkwaliteit

De appartementen hebben een oppervlakte variërend van 90 tot 220 m2. Aan de kade geven portieken toegang tot twee appartementen per verdieping. Dit geldt niet voor de bovenste verdieping waar het hele oppervlak in beslag wordt genomen door één penthouse.

Op deze locatie, met uitzicht op de zee, duinen en de haven was het realiseren van goede buitenruimtes een belangrijk uitgangspunt. Beide blokken zijn dan ook voorzien van loggia’s zodat bewoners beschut zitten tegen de zeewind. In het Duinblok zijn deze loggia’s georiënteerd op het zuidwesten, woningbreed en soms dubbelhoog. Het Kadeblok is uitgerust met transparante erkers aan de noordwestzijde en van balkons op zuidoost met uitzicht op het dorpse binnengebied.

Materiaalkeuze

De toegepaste materialen zijn bestand tegen het harde weer aan de kust dat zich kenmerkt door UV-straling, zout, zand en regen. Tegelijkertijd vertellen ze een verhaal over de plek. De zandkleurige bakstenen en de gevelplanken sluiten aan bij het strand, de duinen en de strandpaviljoens. Het zwarte staal in de plint en aluminium van de erkers herinneren aan de industrie van de oude haven. De gevelplanken zijn gerealiseerd van Resysta. Dit is een biobased materiaal gemaakt van een restproduct van rijstvlies. Door verschillende kleur- en textuurnuances toe te passen in het metselwerk, zijn verschillende gebouwdelen binnen het ensemble geaccentueerd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.