Schone woning door XXarchitecten

Nieuws

Schone woning door XXarchitecten

Door: Petra Starink | 19-11-2013

In Berkel en Rodenijs gaat een bijzonder wooninitiatief van start. Architect Jouke Post van XXarchitecten en ERA Contour zoeken mensen die in mede-opdrachtgeverschap een woning willen bouwen op een zo “schoon” mogelijke manier. Het unieke project krijgt de naam 4C.

De 4C woning wordt volgens het Cradle-to-Cradle-principe (C2C) gebouwd. Deze relatief nieuwe denkwijze op het gebied van duurzaamheid gaat verder dan het beperken van de schade aan het milieu, maar probeert dit juist te verbeteren door onder meer gebruik te maken van gifvrije en herbruikbare materialen. De twee andere C’s van de 4C-woning staan voor Comfort en Co-design.

Architect Jouke Post van XXarchitecten  heeft met deze principes zijn eigen huis in Bergschenhoek gebouwd. Door gebruik te maken van hernieuwbare energie is deze woning ook geheel energie-neutraal.

De nieuwe duurzame buurt met 20 tot 30 4C-woningen komt te liggen aan de noordkant van de dorpskern Berkel. Vanuit verschillende basiswoningtypen kunnen de bewoners met bouwstenen hun eigen woning vormgeven en de grootte en plek van hun kavel zelf bepalen. Wat de woningen gemeenschappelijk hebben is de type architectuur: modern, met veel gebruik van natuurlijke materialen en strak design, en natuurlijk de zogenaamde 4C-bouwmethode.

Via een internet-enquête en de oproep: “design uw eigen duurzame toekomst”  kan men op duurzaamwoneninberkel reageren, meedenken en/of zich aanmelden. Hier is ook meer informatie te vinden over het duurzame woonconcept.  XXarchitecten en ERA Contour streven er medio 2014 naar met de start van de 4C-woningen te beginnen.

Foto: ERA Contour

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.