School 7 beste bibliotheek ter wereld

Nieuws

School 7 beste bibliotheek ter wereld

Door: Petra Starink | 28-08-2018

School 7 in Den Helder heeft de Public Library of the Year Award 2018 gewonnen. Een internationale prijs waarmee nieuwe en vernieuwende bibliotheken worden bekroond. School 7 werd als beste gekozen uit nog 4 andere bibliotheken in de wereld. Vorig jaar werd de bibliotheek uitgeroepen tot beste van Nederland. Met een integraal plan wonnen Van Veen Architecten en Marcel van der Veer (MARS interieurarchitecten) in 2012 gezamenlijk de Europese aanbesteding voor het ontwerp van de bibliotheek in Den Helder. Belangrijk onderdeel was het hergebruik van de zevende gemeenteschool uit 1905, vandaar de naam School 7.

Ontwerp School 7

Van Veen en Van der Veer hebben de oude structuur van lokalen, gangen en toiletten intact gelaten. De bestaande detaillering is zo veel mogelijk behouden en geïntegreerd in de nieuwbouw. De buitengevel van het oude gebouw is ook in de nieuwbouw behouden en zichtbaar door een grote vide. De hoek van de oudbouw is opengebroken en een stalen goudkleurige constructie omkaderd de perforatie van de oude gevel. Een monumentaal trappenhuis annex tribune vormt het hart van het gebouw. De bestaande kapconstructie en dakbeschot zijn in het zicht en gedeeltelijk door een nieuwe constructie versterkt. School 7 in Den Helder is de nieuwe thuisbasis van KopGroep Bibliotheken, de Helderse Historische Vereniging en de Helderse Volksuniversiteit. Meer informatie over het ontwerp is hier te vinden.

Bibliotheek in de 21e eeuw

Nog nooit eerder werd een Nederlandse bibliotheek genomineerd voor deze prijs. School 7 is volgens de jury een goed voorbeeld van hoe een bibliotheek van de 21e eeuw eruit moet zien. De jury is onder de indruk van de manier waarop de Helderse bibliotheek samenwerkt met lokale partners en zich richt op sociale duurzaamheid. School 7 biedt diensten aan om de kansen voor iedereen te vergroten, dit wordt weerspiegeld in de architectuur en de inrichting van de bibliotheek. Daarnaast wordt de fantastische locatie geroemd, de architectuur van het gebouw en de manier waarop de oude school en de nieuwe bibliotheek samen een harmonieus geheel vormen.

Public Library of the Year

De Public Library of the Year Award 2018 is een internationale prijs waarmee nieuwe en vernieuwende bibliotheken worden bekroond. De uitslag werd bekend gemaakt in Kuala Lumpur tijdens het congres van The International Federation of Library Associations (IFLA). Andere genomineerden waren de Austin Central Library in de VS, bibliotheek Villa-Lobos Park in Brazilië, de Noorse openbare bibliotheek Deichman Biblo Toyen en de openbare bibliotheek van Tampine in Singapore. KopGroep Bibliotheken krijgt naast de Award een geldbedrag van vijfduizend dollar. Dat bedrag wordt bij thuiskomst besteed aan nieuwe jeugdboeken voor School 7.

Fotografie: Mark Eckhardt, Tino Kerdijk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.