School voor slimme leerlingen

Nieuws

School voor slimme leerlingen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-12-2017

De huisvesting uit de jaren vijftig van het Augustinianum, van oorsprong een klassiek gymnasium geleid door Paters Augustijnen, voldeed niet meer aan de eisen van de tijd. Daarom is op de voormalige sportvelden langs het gebouw een compacte nieuwbouw gerealiseerd. Centraal ontwerpidee van Architecten en|en & Studio Leon Thier was de Agora ofwel verzamelplaats. In veel oude Griekse steden dat dé plek waar handel werd gedreven en waar bewoners elkaar ontmoetten.

Het Augustinianum staat in Eindhoven beter bekend als ‘school voor slimme leerlingen’. De ambitie van de school is om naast gedegen onderwijs ook sport, drama en popmuziek in te zetten als beeldmerk. Een school die uitstraalt waar hij voor staat en inhoud geeft aan het lesprogramma.

Symbool voor ontmoeting

In het Augustinianum ligt de Agora in het centrum van de school en dienst als symbool voor ontmoeting. Rondom deze ruimte liggen op de verdiepingen verschillende vakdomeinen gericht op alfa, bèta en gamma. Door de klaslokalen en stafruimten aan de buitengevels te leggen, ontstaat rond de Agora een flexibele zone met allerlei functies. De Agoravloer loopt in terrassen op tot de eerste verdieping, waardoor een bijzonder leer- en pauzelandschap ontstaat dat ook kan dienen als tribune bij voorstellingen.

Theaterraam

Het podium aan het einde van deze tribune loopt van binnen naar buiten door, slechts gescheiden door een groot theaterraam met uitzicht op het groen. In dit venster is het fraaie glas-in-loodraam, met een afbeelding van St. Augustinus, uit het oude schoolgebouw opnieuw opgenomen. Boven het podium ligt de centrale Mediatheek, een mooie hoge studieruimte. Aan de buitenzijde biedt de mediatheek samen met het Buitenpodium een kenmerkend beeld richting de straat.

Geliefde plek

De Agora en het podium zijn in het dagelijkse leven van de school een geliefde plek voor de pauze. Bij mooi weer is er rondom de school tevens voldoende pauzegelegenheid in het groen. Onder de oplopende tribune van de Agora ligt op de begane grond de ‘underground’ met ruimten voor drama, muziek, kunst en cultuur. Boven aan de tribunetrap liggen de sportzalen vanwaar gebruikers door grote vensters uitkijken over de sportvelden.

De A van Augustinianum

De opgetilde sportzalen worden gedragen door A-vormige kolommen, een echo van de karakteristieke betonelementen op het dak van het oude schoolgebouw. Onder de sportzalen liggen de fietsenstalling. De gevels van het gebouw zijn opgetrokken in een bonte gelige steen met een plint van prefab beton elementen. Ook hierin komt de ‘A’ van het Augustinianum terug.

Installaties uit het zicht

De vensters van de lokalen zijn geplaatst in lange raamstroken. De trappenhuizen steken buiten en boven het volume uit en vormen boven het dak een logische plek voor de vele installaties, die zo uit het zicht konden blijven. Het ontwerp is een coproductie van Architecten en|en & Studio Leon Thier. Voor Leon Thier was deze opdracht extra persoonlijk, aangezien hij een oudleerling is van het Augustinianum.

Projectgegevens
Projectomschrijving: Nieuwbouw Havo / VWO school
Opdracht: 2010
Ontwerpperiode: 2011-2015
Bouwperiode: 2016-2017
Opdrachtgever: Stichting Carmelcollege Hengelo
Architect: combinatie architecten|en|en & Studio Leon Thier architectuur
Interieurarchitect: De Kliuw Interieuradviezen, Heeze

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.