Schoon drinkwater van eigen dak

Nieuws

Schoon drinkwater van eigen dak

Door: Petra Starink | 17-03-2016

Regenwater van het eigen dak opvangen, zuiveren en opslaan als drinkwater. Dat is het Hemel(s) Water® systeem dat Albert Jansen van Water Innovation Consulting (WIC) ontwikkeld heeft.  Het regenwater wordt gezuiverd met een ultrafiltratie membraan waarmee drinkwater wordt gemaakt. Het systeem gebruikt geen chemicaliën en is energiezuinig. De eerste pilot installatie is aangesloten op een huis in Ecodorp in Boekel.

WIC heeft octrooi aangevraagd op een innovatief, compact, plug & play concept voor iedereen met een dak die in zijn eigen drinkwaterbehoefte wil voorzien. Het gaat om het Hemel(s)Water® systeem, en bestaat uit een opvangtank voor regenwater, een UF-membraanfilter en een opslagtank.

Schoon drinkwater

Door de zuiverheid van regen in combinatie met een ultrafiltratiemembraan dat opgeloste stoffen en kleine deeltjes (bacteriën, virussen, etc.) afscheid, voldoet het water ruimschoots aan de drinkwatereisen. De gebruikte UF-membraanmodule filtert opgeloste stoffen eruit en is KIWA gecertificeerd voor Legionellapreventie. Een jaarlijkse controle en onderhoud (spoeling) volstaat. Installaties worden door PB-International in licentie geproduceerd en geïnstalleerd. Je krijgt schoon water en je kunt Legionella-veilig douchen.

Eigen waterbehandeling

Regenwater wordt nu zo snel mogelijk naar zee afgevoerd. Tegelijk wordt grondwater en of oppervlaktewater opgepompt om er drinkwater van te maken.  Door meer gebruik te maken van regenwater hoeft er minder water te worden verpompt. De opvang van regenwater draagt in de stad bij aan het voorkomen van piekafvoer via de riolering en vermindert de wateroverlast. Het grondwater kampt in Nederland volgens Albert Jansen met verzilting, overbemesting, en een toenemende concentratie medicijnstoffen. Wettelijk mogen particulieren in hun eigen waterbehandeling voorzien.

Belangstelling partijen in de bouw

Voor Hemel(s)water® is al veel belangstelling getoond. Een aantal particuliere ‘early adapters’ zoals Ecodorp Boekel en Beladon hebben zich gemeld voor een eerste proefinstallatie. Belangrijke marktpartijen zoals Heijmans, Buiksloterham, SustainerHomes, Tiny Homes, Hutspot Hotspot en Blue City Rotterdam hebben ook belangstelling getoond.

Stad van de Toekomst

Het Hemel(s)water initiatief wordt ondersteund door Challenge Stad van de toekomst, een initiatief van de ministeries EZ, IenM en BZ. Tijdens de Innovatie Expo op 14 april 2016 in Amsterdam, zal Hemel(s)water samen met de andere 10 finalisten zich presenteren. Een jury met onder meer Daan Roosegaarde zal de winnaar(s) bekend maken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Albert Jansen via albert.wic@ziggo.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.