Met schuine gevel minder geluidsoverlast

Met schuine gevel minder geluidsoverlast

Nieuws
Door: Petra Starink | 18-04-2013

Door de gevel van een gebouw iets schuin te plaatsen, wordt de overlast aanzienlijk verminderd. Dat blijkt in het nieuwe Hofbad in Den Haag. Advies- en ingenieursbureau LBP|SIGHT liet hier een gevel iets schuin plaatsen en de eerste metingen wijzen uit dat dit de galm aanzienlijk vermindert. Ook zwembaden in Zwolle en Amsterdam worden binnenkort met een schuine gevel uitgerust.

Het schuin plaatsen van gevels is een goed alternatief voor het geluidsabsorpend maken van wanden. Dit is in de praktijk in zwembaden meestal erg lastig. Alleen de plafonds kunnen dan geluidsabsorberend gemaakt worden. Dit heeft echter als nadeel dat het geluid vaak tussen de wanden blijft hangen en het plafond niet bereikt. Daarom bedacht LBP|SIGHT de schuine gevel. De onderste 2,5 meter van de grote glazen voorgevel helt 4 graden naar achteren. Daarmee is de nagalmtijd bijna gehalveerd.

Directeur ir. Luc Schaap van LBP|SIGHT: “Zonder de ingreep zou het zo’n 3,5 seconden zijn geweest, nu is het 2 seconden. Daarmee voldoet de akoestiek aan de eisen die vooraf zijn gesteld. Bij een zwembad in Zwolle en Amsterdam passen we nu dezelfde oplossing toe. Inmiddels weten we dat zelfs 2 graden al voldoende is en dat het óók werkt als de wand naar voren helt. Geluid kaatst dan via de vloer of het water naar het absorberende plafond.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.