Schutterstoren wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs

Schutterstoren wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-10-2008

Op donderdag 30 oktober werd door burgemeester Job Cohen de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2008 uitgereikt aan de bewoners van de Schutterstoren. Cohen prees het project om zijn aparte uitstraling en citeerde uit de reacties van de Amsterdammers: ‘enorm uitzicht en altijd licht’, ‘een blikvanger maar niet opzichtig’, ‘dicht bij de stad in een groene omgeving’. Aan de totstandkoming van de Schutterstoren werkten verder mee Proper Stok, DKV architecten en aannemer VBK Groep.

Woningbouwvereniging Stadgenoot is er trots op dat de inwoners van Amsterdam het nieuwbouwproject Meer en Oever – De Schutterstoren aan de Sloterplas hebben uitgekozen als winnend project van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2008.

Een bijzondere toren
De woontoren aan de Sloterplas is onderdeel van het vernieuwingsplan Meer en Oever van Kuiper Compagnons. De woontoren moet het accent van de wijk zijn, het baken. Omdat regelgeving verbiedt dat het gebouw boven de omgeving uitstijgt, is ervoor gekozen niet de hoogte, maar de verschijning te benadrukken. Het beeld van een cilinder die via een overstekconstructie op een smalle onderbouw rust, vertoont verwantschap met het archetype van de watertoren.

De toren staat op een terp waarin de parkeerplaatsen zijn verscholen. Het gebouw telt 54 appartementen, verschillend van oppervlakte en koopprijs.

De Amsterdammer aan het woord
Bij de Amsterdamse Nieuwbouwprijs bepaalt niet de expert maar de Amsterdammer welk nieuwbouwproject wint. De afgelopen weken hebben het Parool en AT5 uitgebreid aandacht besteed aan de 10 genomineerde projecten en konden inwoners van Amsterdam op een website hun stem uitbrengen.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.