Sculpturaal woongebouw Zilverpoort

Nieuws, Project kort

Sculpturaal woongebouw Zilverpoort

Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-03-2023

Onder de naam Zilverpoort ontwierp architectenbureau SKAUP een sculpturaal woongebouw met 35 luxe appartementen voor de zuidrand van het centrum van Lelystad. Het gebouw fungeert als een markante nieuwe entree en transformeert het aangrenzende Zilverpark in een meer besloten groen-blauwe stadsruimte.

De gemeente Lelystad en supervisor West 8 wensten een luxe woongebouw met een warme, villa-achtige uitstraling dat het centrumgebied op een hoger niveau zou tillen. Dit is nodig omdat het hart van de jonge stad een gevoelige en zwakke plek is met een lage verblijfskwaliteit en een beperkte levendigheid.

Poortgebouw voor centrumgebied

SKAUP vertaalde deze wensen naar het appartementencomplex Zilverpoort. Met zijn getrapte en uitwaaierende vorm van acht verdiepingen op een bel-etage is Zilverpoort architectonisch een baken en tegelijk opmaat naar het centrum. Het appartementencomplex sluit bovendien het Zilverpark aan de oostzijde af en bezorgt de langgerekte openbare ruimte zo een geborgen en meer uitnodigend karakter.

35 unieke plattegronden

Alle 35 appartementen in Zilverpoort zijn op het park georiënteerd en hebben een unieke woningplattegrond variërend in grootte van 80 tot 227 m². Projectarchitect Stan Korthagen: “De combinatie van hoofdvorm, slimme portiekontsluiting en generieke detaillering van penanten en vloerranden, maakte het mogelijk om 35 unieke appartementen te realiseren.” De sculpturale hoofdvorm van Zilverpoort resulteerde in grote buitenruimtes die verdeeld konden worden over alle woningen. De riante terrassen zijn tussen 16 en 101 m² groot.

Compacte portieken

De appartementen in Zilverpoort worden ontsloten met drie compacte portieken. Door hier een overdruksysteem toe te passen, konden wokkeltrappen achterwege blijven. Dat maakte de drie stijgpunten zeer compact – met in het verlengde daarvan een layout waarin alle woningen op het westen konden worden georiënteerd.

Om Zilverpoort de warme uitstraling te geven die gemeente en supervisor voor ogen stond, kreeg het appartementecomplex aan de gevels een lichte, gemêleerde baksteensortering. Het metselwerk is overal beëindigd met steenachtige bovenranden om de scherpe belijning van het ontwerp te bekrachtigen. Voor de buitenruimtes koos SKAUP FSC-gecertificeerd bilinga-hout, met een van nature warme, gele tot oranje kleur, zowel op de vloeren als aan de plafonds.

Duurzaamheid

Tot slot zijn in Zilverpoort de BENG-eisen integraal opgelost en slim in het gebouwontwerp vervlochten. Dit is onder meer terug te vinden in de oriëntatie van het gebouw en de bezonning en beschutting van de gevels vanuit de hoofdvorm. Vanwege het geringe dakvlak wordt lucht voor WTW en overdrukportalen aangezogen op de begane grond, onzichtbaar weggewerkt achter Braziliaans metselwerk. De PV is deels opgenomen in terrasranden achter de balkonhekken en draagt bij aan de privacy; inkijk op lagere terrassen is onmogelijk. De WTW-ontluchting is weggewerkt in opgemetselde muurtjes die ook terrasafscheiding zijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.