Sec.architecten renoveert wooncomplex binnenstad Kampen

Nieuws

Sec.architecten renoveert wooncomplex binnenstad Kampen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-10-2021

In de binnenstad van Kampen heeft Sec.architecten wooncomplex Zeepziedershof gerenoveerd. De gevels van het complex van 47 woningen en de publieke ruimte tussen de gebouwen zijn bouwtechnisch en esthetisch gerevitaliseerd. Ook heeft Sec.architecten in het blok aan de Zeepziedersteeg, waar voorheen het Leger des Heils was gevestigd, woonruimtes voor begeleid wonen vervangen door zeven zelfstandige woningen. 

Groener maken van het Zeepziedershof

Wooncomplex de Zeepziedershof is in de jaren tachtig van de vorige eeuw gebouwd als sociale-woningencomplex met gevels van beton, metaal en spiegeldraadglas. Vanaf de oplevering stond het complex tussen de IJsselkade en de Voorstraat bekend als een koud, hard en kaal gebouw. Nadat het Leger des Heils was vertrokken, was het voor opdrachtgever Delta Wonen in Zwolle duidelijk dat er niet alleen zelfstandige woningen in het vrijgekomen blok moesten komen, maar dat ook de leefbaarheid rond het complex verbeterd moest worden. Bij de start in 2018 werd ook de gemeente Kampen betrokken voor het groener maken van de hof. 

Duurzaam houten palen

De Zeepziedershof is door Sec.architecten getransformeerd naar een uitnodigende leefomgeving in mediterrane kleuren waar de buitenconstructies rond de trappen bestaan uit gemodificeerd duurzaam houten palen. De gevels zijn gekaleid en daardoor zachter gemaakt. Kaleien is een eeuwenoude schildertechniek waarbij kalkpleister op de muren wordt aangebracht. De publieke ruimte is door de binnentuin een groene ruimte geworden. Door het groen is er minder verharding rond het complex en dat zorgt voor minder hittestress en voor verbeterde waterafvoer. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.