Selectie architect gemeentehuis Lochem

Selectie architect gemeentehuis Lochem

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-03-2009

De selectie van de architect voor het nieuwe gemeentehuis van Lochem is gestart. Het gaat volgens een Europese aanbesteding. Burgemeester en wethouders hebben besloten de selectie in twee rondes uit te voeren.

Ronde één is de preselectie. Architecten die aan de selectiecritera voldoen, kunnen zich hiervoor aanmelden. De door BenW vastgestelde selectiecommissie kiest hier vijf architecten uit. In de tweede ronde maken de vijf deelnemers een uitgebreide visie, een schetsontwerp, een maquette en een offerte. Die presenteren ze op zaterdag 29 augustus 2009 tijdens een openbare presentatie. De selectiecommissie kiest hieruit de architect. Op 8 september 2009 bekrachtigt BenW het voorstel van de selectiecommissie.

Inwoners bij presentaties
Inwoners van de gemeente Lochem kunnen de presentaties van de vijf architecten bijwonen. Inwoners boven de 18 jaar die alle presentaties op 29 augustus meemaken kunnen zelfs meestemmen op twee van de zes criteria, nl op architectuur en stedenbouwkundige inpassing.

Begin juni nodigt de gemeente de inwoners uit voor het bijwonen van de presentaties op 29 augustus. De presentaties zijn in de schouwburg van Lochem.

Stem inwoners telt mee
Hoe de invloed van de inwoners meeweegt staat nu al vast. Dat is een harde eis van de procedure van Europese aanbesteding. Inwoners kunnen laten weten welk schetsontwerp (architectuur) het beste in Lochem past (stedenbouwkundige inpassing). De inwoners, het gemeentebestuur en de politiek, de toekomstige gebruikers van het pand en adviseurs bepalen dit elk voor één kwart.

Voor de andere criteria stemmen alleen het gemeentebestuur en de politiek, de toekomstige gebruikers en de adviseurs. Hiervoor moeten de schetsontwerpen namelijk worden beoordeeld op doelmatigheid, efficiëntie, techniek, kostenbeheersing, et cetera. Dit vraagt specifieke deskundigheid en een grotere tijdsinvestering.

Bron: Gemeente Lochem

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.