Shaded Dome nieuw onderkomen Nationaal Bevrijdingsmuseum

Nieuws

Shaded Dome nieuw onderkomen Nationaal Bevrijdingsmuseum

Door: Petra Starink | 04-10-2018

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek gaat uitbreiden en krijgt een nieuw moderner en groter gebouw. Het museum zal gevestigd worden in een Shaded Dome, een gepatenteerde, duurzame koepel waarin een optimaal klimaat wordt gecreëerd. De Shaded Dome is een innovatie van ZJA Zwarts & Jansma Architecten, Royal HaskoningDHV en Poly-Ned.

Koepel met overspanning van 60 meter

De Shaded Dome is gekozen vanwege de flexibiliteit, duurzaamheid en de uiterlijke overeenkomst met de vele duizenden parachutes die in 1944 landden tijdens Operatie Market Garden.” Het museum wordt met de toepassing van de Shaded Dome een echte blikvanger in het heuvelachtige landschap van Groesbeek. De koepel zal een vrije overspanning hebben van 60 meter en onderdak bieden aan onder meer een ontvangstruimte, filmzaal, museumcafé, expositieruimtes en museumwinkel. Het museum wordt geopend in 2019 wanneer de activiteiten starten om het begin van de Operatie Market Garden te herdenken.

Shaded Dome

De Shaded Dome is oorspronkelijk ontwikkeld als een volledig klimaatbeheerste sportfaciliteit in warme, droge gebieden met belastende klimatologische omstandigheden. Door zijn grote overspanning kan het concept ook worden gebruikt voor vele andere toepassingen zoals tentoonstellingen. Vervolgens is de Shaded Dome doorontwikkeld voor gebruik in gebieden met mildere buitenklimaten op hogere breedtegraden en voor veeleisende binnenklimaten, zoals musea, waarbij temperatuur en luchtvochtigheid minimaal mogen variëren. De lichtgewicht constructie van de Shaded Dome heeft bovendien bouwtechnische eigenschappen die niet onderdoen voor traditionele constructies met een grotere massa. Er loopt ook een onderzoek om te kijken of de Shaded Dome geschikt is als onderkomen voor militairen in warme gebieden.

Beeld: Shaded Dome Technologies

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.