Shell-kantoor wordt Haags woonhotel

Shell-kantoor wordt Haags woonhotel

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 18-02-2014

Het voormalige kantoorgebouw van de Shell aan de Oostduinlaan 75 in het Benoordenhout in Den Haag wordt verbouwd tot een appartementencomplex met circa 300 luxe woningen. Cepezed won in oktober 2013 de ontwerpprijsvraag onder vijf architectenbureaus en werkte het ontwerp verder uit. Het Haagse college van B en W heeft onlangs ingestemd met de stedenbouwkundige randvoorwaarden. Volgens planning start initiatiefnemer Pinnacle Property Developers BV begin 2015 met de (ver)bouw.

Het kantoorgebouw dateert uit 1968 en is ontworpen door  ir. H.E. Oud (zoon van J.J.P.). In het plan blijft de hoogbouwvleugel behouden en zal de lage vleugel plaatsmaken voor een kleiner volume. In de lage vleugel bevindt zich nu nog een tegelfries van Karel Appel (foto).
In het plan van Cepezed komt op de begane grond een kleine horecagelegenheid waarvan zowel bewoners als buurtbewoners gebruik kunnen maken. 
Het complex krijgt 147 tot 170 huurappartementen van 70 tot 130 m2, en 88 tot 130 koopappartementen variërend van 88 tot 130 m2. Een van de randvoorwaarden van de gemeente is loskoppeling van het laagbouwdeel van de hoge toren, zodat er beter zicht is op het achtergelegen landgoed. De nieuwbouw mag niet boven de bomen uitkomen. Parkeren zal onder de grond plaatsvinden en het huidige parkeerterrein wordt bij het park getrokken. Door intensivering van groenelementen moet een sterk gevoel van “wonen in het park” ontstaan. Het plan versterkt de relatie met en aansluiting op het direct naastgelegen park Oostduin/Arendsdorp.Den Haag heeft behoefte aan nieuwe woningen, de stad groeit nog steeds. Wethouder Norder van Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting: “De gemeente Den Haag wil jaarlijks minimaal 50.000 vierkante meters kantoorruimte omzetten naar woonruimte. Dit pand bestaat uit 33.000 vierkante meters aan kantoorruimte en dat levert in een klap heel wat woningen op voor een nog steeds groeiende doelgroep.”

Woonhotel

De toekomstige bewoners kunnen rekenen op een uitgebreid dienstenpakket, waaronder een huismeester en schoonmaak- en boodschappenservice, fitnessfaciliteiten en logeerkamers voor gasten. Het concept heeft veel weg van een woonhotel, een woonvorm die je veel zag in Den Haag omstreeks 1900. Het hoge wooncomfort en ruime voorzieningen maakten dienstboden destijds nagenoeg overbodig.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
3 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.