Shortlist Fritz Höger Preis baksteenarchitectuur 2020

Nieuws

Shortlist Fritz Höger Preis baksteenarchitectuur 2020

Door: Petra Starink | 07-12-2020

De jury van de Fritz Höger Preis 2020 presenteert een shortlist van 71 projecten, gekozen uit bijna 600 inzendingen. Op deze shortlist staan o.a. de seniorenwoningen van KAW Architecten in de Rotterdamse wijk Wielewaal In januari 2021 worden de winnaars van de internationale prijs voor buitengewone baksteenarchitectuur bekendgemaakt.

Fritz Höger Preis voor baskteenarchitectuur

Voor de vijfde keer op rij worden bijzondere gebouwen uit baksteen beloond met de Fritz Höger Preis voor baksteenarchitectuur. In 2008 door het samenwerkingsverband Bauen mit Backstein voor het eerst uitgereikt, is de driejaarlijkse Fritz-Höger-prijs inmiddels één van de grote Duitse architectuurprijzen. De prijs wordt verleend aan gebouwen met baksteengebruik van hoge kwaliteit en met een beleefbare meerwaarde, economisch zowel als ecologisch, op gebied van vormgeving en functionaliteit. Enkele projecten op de shortlist zijn uitgevoerd met Hagemeisterbakstenen. Hieronder een aantal voorbeelden.

SENIORENWONINGEN DE WIELEWAAL IN ROTTERDAM / KAW, ROTTERDAM

Voor een locatie aan de oostzijde van de na-oorlogse wijk Wielewaal in Rotterdam ontwierp architectenbureau KAW twee gebouwen met in totaal 109 appartementen voor senioren. Aan de gevel zorgt de grijs- tot beigekleurige Hagemeistersortering “Oslo GT+FU” voor een warm en levendig gebouwaanzicht. Als optisch highlight werden met bakstenen in een andere kleur vlindermotieven in de schil geïntegreerd.

SPORTHAL RICHARD WAGNER BASISSCHOOL IN BERLIJN / MAEDEBACH&REDELEIT ARCHITEKTEN, BERLIJN

De sporthal uit de jaren zeventig werd ingrijpend gerenoveerd. Daarbij kreeg het gebouw gevels met grijswitte tot beige- en zandsteenkleurige Hagemeisterbakstenen van de sortering “Weimar HS”, verwerkt in klezoorverband, stootvoegloos en met brede lintvoegen. Het gekozen baksteenverband en het bijzonder smalle en lange moduulformaat onderstrepen de horizontaliteit van het volume, dat een goede basis vormt voor het daklandschap.

UPTOWNHOUSES – EEN RIJ STADSHUIZEN IN HAMBURG / PLANWERKEINS ARCHITEKTEN, HAMBURG

Met 26 stadswoningen zijn de upTownHouses deel van de nieuwbouw op het terrein van de voormalige vrouwenkliniek in Hamburg-Finkenau. Het samenvoegen van de ontwerpen van acht gerenommeerde architecten en de regie over de uitvoering, was in handen van PLANWERKEINS ARCHITEKTEN. Uiteenlopende beukmaten en getrapte hoogteverschillen bezorgen de straatwand levendigheid en de woningen individualiteit. De gevels kregen aan de straatzijde rood metselwerk. Bij enkele van de huizen werden Hagemeisterbakstenen verwerkt van de sorteringen “Holsten GT”, “Lübeck GT+FU”, “Livorno BA”, “Granada FU” en “Schwerin GT”.

UITBREIDING HUMBOLDTGYMNASIUM MET KAMERMUZIEKZAAL IN KEULEN / NAK ARCHITEKTEN, BERLIJN

Het Humboldtgymnasium in Keulen kreeg een eigentijdse uitbreiding naar ontwerp van Numrich Albrecht Klumpp. Om aan te sluiten op het bestaande gebouw kozen de architecten voor baksteengevels, met de Hagemeistersortering “Island BA+FU”. Met zijn zachte grijstonen maakt de nieuwbouw zich los van de rode baksteen van het bestaande gebouw. Speciale vormstenen en inventief ingezette metselverbanden geven de gevels een individuele expressie.

BIOSCOOP (EN SUPERMARKT) IN LÜDINGHAUSEN / SEILER-RÜDIGER ARCHITEKTEN, LÜDINGHAUSEN

Op een ca. 9.800 m² groot terrein aan de rand van de binnenstad van Lüdinghausen verrezen een bioscoop met vijf zalen en rond 700 zitplaatsen, en een supermarkt. De bioscoop bestaat uit vijf karakteristieke kubussen, gegroepeerd aan een gemeenschappelijke foyer met een glazen overkapping. De supermarkt, inclusief extra ruimte voor bijvoorbeeld restaurants, staat als zelfstandig volume naast de bioscoop. De gevels van de bioscoop zijn voorzien van bakstenen in de sortering “Münsterland FU”, in het typisch Münsterlandse rood.

WOONGEBOUW SADOVYE KVARTALY COMPLEX IN MOSKOU / SPEECH ARCHITECTUAL OFFICE, MOSKOU

Dit complex voegt zich in het grootschalige Moskouse “Garden Quarters”, een 14 hectare tellend woonwerkgebied met in totaal 40 kantoor- en woongebouwen. Binnen de vastgelegde designcodes voor het project ontwierpen de architecten van SPEECH architectual office een woongebouw met een façade vol vouwen. De buitengewoon sculpturale gevel toont de mogelijkheden die het traditionele bouwmateriaal baksteen biedt. De speciaal voor dit project ontwikkelde sortering “Gent Garden Quarters” herinnert aan het industriële verleden van dit stadsdeel en maakt tegelijkertijd moderne herinterpretaties van de traditionele baksteengevel mogelijk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.