Bridget Riley ontvangt Sikkensprijs 2012

Bridget Riley ontvangt Sikkensprijs 2012

Nieuws
Door: Petra Starink | 25-10-2012

In de beeldenzaal van het Gemeentemuseum in Den Haag wordt dit najaar een bijna twintig meter lange muurtekening vervaardigd door de Britse kunstenaar Bridget Riley. Zij ontvangt op 28 oktober de Sikkensprijs 2012.

Aanleiding is het feit dat Bridget Riley de prestigieuze Sikkens Prijs 2012 ontvangt voor de consistente manier waarop zij in de laatste vijf decennia kleur gebruikt in haar werk. De zuiverheid, subtiliteit en precisie van haar kleurgebruik hebben geleid tot een sensationeel oeuvre, waaruit een nieuwe generatie kunstenaars inspiratie haalt.

Riley heeft aangetoond in staat te zijn een breed publiek aan te spreken met haar abstracte werk. Ze werd wereldberoemd in 1965, toen zij deelnam aan de spraakmakende tentoonstelling The Responsive Eye in het MoMA in New York. Ook was het werk van Riley te zien op de Biënnale van Venetië en twee maal op de Documenta in Kassel.

Met een ongekend streven naar helderheid, en met grote precisie en discipline werkt Bridget Riley al ruim vijftig jaar aan haar composities. Als kunstenaar van haar tijd voelt zij de verplichting om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de kunst. Riley heeft aangetoond in staat te zijn een breed publiek aan te spreken met haar abstracte werk. Ze werd wereldberoemd in 1965, toen zij deelnam aan de spraakmakende tentoonstelling The Responsive Eye in het MoMA in New York. Ook was het werk van Riley te zien op de Biënnale van Venetië en twee maal op de Documenta in Kassel.

Riley is al jaren geboeid door het werk van Piet Mondriaan. Niet omdat Mondriaan zich net als zij bedient van effen kleuren en geometrische composities, maar omdat Mondriaan zijn leven lang werkte aan de vertaling in verf, vorm en kleur van een diep verlangen naar perfecte harmonie. Mondriaan zocht, net als Riley zelf, naar een oplossing van puur visuele problemen als de relatie tussen kleur en lijn, van maat en vorm, contrast, helderheid en ritme. Riley stelde zelf een Mondriaan tentoonstelling samen in Tate in 1996.

De Sikkensprijs 2012 bestaat uit twee delen; haar meest recente werk wordt in de Projektenzaal samengebracht met het vroegste werk. En in de tentoonstelling Mondriaan & De Stijl zal een zaal met recent werk van Riley worden ingericht om de directe relatie met Mondriaan te tonen.

Riley neemt op 28 oktober de Sikkensprijs in ontvangst. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst in het Gemeentemuseum Den Haag spreekt neurowetenschapper Dick Swaab de Mondriaanlezing uit.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.