Bureau Site Practice heeft met het ‘Hennephof’ de prijsvraag voor betaalbare, circulaire en energiezuinige sociale huurappartementen gewonnen voor een woongebouw in Hof van Holland, een gebied naast de Oversteek in Nijmegen-Noord. De prijsvraag werd uitgeschreven door Stichting Volksbelang van 1895, woningstichting Talis en de gemeente Nijmegen.
Ontwerpopgave Hof van Holland
De prijsvraag betrof een ontwerpopgave voor de bouw een wooncomplex van zo’n 70 sociale huurwoningen, met toepassing van innovatieve en creatieve ideeën op deelaspecten van de bouw die ook elders toegepast kunnen worden in circulaire, energiezuinige woningbouw.
Het Hennephof
‘Het Hennephof’ bestaat uit 81 sociale huurwoningen met gedeelde functies in een constructie van houtskeletbouw en kalkhennep. De sociale en ecologische duurzaamheidsambities van het gebouw stellen de bewoner centraal. Compacte appartementen minimaliseren het energie- en materiaalgebruik en laten ruimte voor genereuze gemeenschappelijke plekken, zoals de gedeelde daktuin, de dubbelhoge groene loggia’s en de werkplaats op de begane grond. Ze faciliteren verschillende vormen van ontmoetingen en versterken de sociale cohesie tussen de bewoners en hun omgeving.
C0-creatie
De gemeenschappelijke werkplaats vormt de basis van het concept van co-creatie. Door de huurappartementen casco op te leveren bij verhuur, wordt alleen gebouwd wat nodig is en zijn de woningen over lange tijd aanpasbaar en flexibel. De huurders krijgen de zeggenschap terug over hun eigen woonomgeving, in de overtuiging dat wanneer mensen meer verantwoordelijkheid krijgen over hun omgeving ze daar zorgvuldiger mee omgaan.
Stimuleren van biodiversiteit
Niet alleen de mens, ook de natuur staat centraal in ”Het Hennephof’. De gemeenschappelijke ruimtes op de verdiepingen, het dak, maar ook de directe omgeving zijn groene plekken die biodiversiteit stimuleren. Ook in de materiaalkeuzes komt de natuurinclusieve aanpak terug; de hybride constructie van kalkhennep en houtskeletbouw sluit naadloos aan bij de duurzame ambities van het gebouw.
Constructie van houtskeletbouw gevuld met kalkhennep
De keuze voor constructiematerialen van Nederlandse bodem sluit aan bij een duurzame, energiezuinige en circulaire bouwwijze. De constructie bestaat uit houtskeletbouw gevuld met kalkhennep en kan door de hyper-prefab benadering snel (en dus goedkoop) gebouwd worden. De keuze voor houtskeletbouw reduceert het materiaalgebruik t.o.v. een constructiemethode in kruislaagshout, en sluit dus beter aan bij het principe van circulair en energiezuinig bouwen.
Bouwmateriaal kalkhennep
Hennep groeit lokaal, snel (in 100 dagen) en herstelt de bodem. Als wanden verbeteren ze de luchtvochtigheid, zorgen ze voor een aangename akoestiek en isoleren ze de woning goed. Alle (rest)materialen van de teelt kunnen gebruikt worden. Gezond voor de natuur en gezond voor de mens. Het gebouw is energieneutraal in de bouw en tijdens de gehele levensduur. De bouwwijze in kalkhennep wordt als CO2 positief gezien. Hennep levert op 1 Ha vier keer zoveel biomassa op in vergelijking met een bos. De hoeveelheid opgeslagen CO2 is daarmee enorm. Een woongebouw in kalkhennep van 8 verdiepingen is een unicum in de Nederlandse woningbouw.
Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met constructeursbureau Summum Engineering, adviesbureau W-Inst, adviesbureau W/E Adviseurs en bouwkostenadviesbureau BuroP.
Jury
De jury voor deze prijsvraag bestaat uit: Margje Lubbers (voorzitter), Jan Jongert (expertise circulariteit), Hans Crone (expertise energie), Ludo Grooteman (expertise architectuur) en Naomie Vermeij (expertise volkshuisvesting), ontving 61 geldige inzendingen. Het winnende ontwerp werd 18 september bekend gemaakt. De doelstelling van woningstichting Talis is om het winnende ontwerp te gebruiken voor de uitvoering van het wooncomplex. Meer informatie is te vinden op de website van Site Practice
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.