Slachthuisterrein Haarlem wordt woon-werkgebied

Nieuws

Slachthuisterrein Haarlem wordt woon-werkgebied

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-11-2018

Hans van Heeswijk architecten, ZUS [Zones Urbaines Sensibles], vanOmmeren-architecten, Wijngaarde & Partners, Markus, Metabolic, Advier en Alliander DGO, gaan in opdracht van gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) met bouwbedrijf De Nijs het Slachthuisterrein in Haarlem-Oost ontwikkelen tot een nieuw woon- en werkgebied, Slachthuishof. Als eerste komt er een popcentrum.

Bouw van popcentrum is urgent

Team Slachthuishof geeft in haar aanbieding aan dat de realisatie van het popcentrum urgent is en als eerste onderdeel van het project wordt uitgevoerd. Doordat de bouw van het popcentrum als gescheiden bouwopgave is meegegeven in de aanbesteding, kan de realisatie ervan in het Slachthuis project naar voren worden getrokken in de planning. De stichting Hart Haarlem en het Patronaat gaan het popcentrum gebruiken en hebben ingestemd met de plannen.

Woningen gasloos

Het ontwikkelteam realiseert een plek voor ontmoeting, die bijdraagt aan een duurzame toekomst. De woningen worden gasloos. Er wordt veel aandacht besteed aan waterbergend vermogen. Het water dat niet in het groen infiltreert wordt opgevangen en vastgehouden door een integraal systeem van wadi’s en goten. Op de nieuwe woningen worden zonnepanelen geplaatst waarmee het overgrote deel van de elektriciteitsvraag is gedekt. Door lokale bronnen te gebruiken, zoals warmte- en koudeopslag wordt het gebied op een duurzame manier voorzien van warmte.

Participatie buurtbewoners

In het voortraject is al met veel betrokkenen en buurtbewoners gesproken. Ook wordt het ontwerp van de openbare ruimte is samen met de buurtbewoners nader uitgewerkt, volgens de gemeentelijke wensen en richtlijnen voor burgerparticipatie. Diverse, grotendeels Haarlemse, ondernemers hebben meegewerkt aan het plan en willen zich er graag aan verbinden.

Projectgegevens
Opdrachtgever: Bouwfonds Property Development/Bouwbedrijf de Nijs
Plaats: Haarlem
Ontwerpteam: Hans van Heeswijk architecten, ZUS [Zones Urbaines Sensibles], vanOmmeren architecten, Wijngaarde & Partners
Omvang plangebied: circa 36 ha.
Monumenten, slachthuis en bijgebouwen 7.000 m2
Woningen: 166 woningen totaal, in een mix van:
85 rijwoningen
31 startersapartementen
28 senioren appartementen
19 stadsappartementen (sociaal)
3 XL familiewoningen
Beeld: ZUS [Zones Urbaines Sensibles], Hans van Heeswijk architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.