Sluitstuk campus ROC Friese Poort

Actualiteiten, Nieuws

Sluitstuk campus ROC Friese Poort

Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-04-2022

De campus van ROC Friese Poort in Drachten bestaat momenteel uit vier gebouwen en rekent erop in 2024 de deuren van een vijfde pand – het sluitstuk – te kunnen openen. Het ontwerp van deze ‘kroon op de campus’ is van de hand van BCT architecten, ingenieurs & adviseurs, JOUS architecten en ArchiTech Company. Met een compact en duurzaam ontwerp wonnen de drie bureaus onlangs de aanbesteding.

De campus is gestructureerd conform een ‘boulevard’ die te beschouwen is als de ruggengraat. Het nieuwe onderwijsgebouw ligt precies in de as daarvan. “De boulevard is een belangrijke ontmoetingsplek voor de studenten. Wanneer het gaat over een bekroning van de campus, dan gaat het over veel meer dan het gebouw alleen”, verklaart BCT architecten. “Dan gaat het ook over hoe je vanaf de boulevard het gebouw benadert.”

Met uitkragende verdiepingen en een dubbelhoge entree opent het nieuwe onderwijsgebouw zich straks nadrukkelijk richting de boulevard. Die loopt hierdoor als het ware in het gebouw door. Met een horizontale belijning van de gevel sluit het nieuwe gebouw daarnaast ook aan bij het karakter van de andere onderwijsgebouwen aan de boulevard.

CO2 neutraal onderwijs

Een van de speerpunten van ROC Friese Poort is duurzaamheid. In overleg met specialist Aveco de Bont moet de keuze daarom vallen op hoofdzakelijk circulaire en biobased materialen. Daarnaast ontwerpt co-architect ArchiTech Company de gehele gevel parametrisch. Dit leidt tot de inval van veel natuurlijk daglicht, en lager energieverbruik en meer comfort.

Op dit moment zijn de plattengronden gereed en zijn de partijen klaar voor de inrichting ervan. Ter Wee: “Het gebouw kent straks een heel gemêleerd gezelschap. Zowel studenten uit de creatieve industrie en studenten Economie en Ondernemen krijgen hier onderdak. Maar ook studenten van het startcollege, en van Horeca en Hospitality Management.”

“De laatsten gaan een belangrijke rol spelen in het faciliteren van ontmoetingen in ons gebouw”, vult Sonsma aan. “We willen onderzoeken of de aanwezige waterpartij aan de zuidzijde is door te trekken tot aan het gebouw. Dit zorgt dan voor een prachtig aangezicht, maar biedt ook ruimte voor een terras.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.