Smaaktest naoorlogse woonomgevingen

Smaaktest naoorlogse woonomgevingen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-10-2010

Op zaterdag 2 oktober lanceerden het ABC Architectuurcentrum en FARO architecten de website www.smaaktesthaarlem.nl, een peiling op internet over de waardering van woonomgevingen. Deze test is ontwikkeld als vervolg op de ‘Smaaktest voor architectuur’ die FARO drie jaar geleden lanceerde en waarop inmiddels al meer dan 15.000 reacties zijn gekomen. Ten opzichte van die oorspronkelijke smaaktest ligt het accent bij www.smaaktesthaarlem.nl dus niet op de architectuurstijl maar op de getoonde leefomgeving als geheel. Met de peiling zoeken het ABC en FARO antwoorden op vragen als: ‘Wat wordt – zo op het eerste gezicht – als een prettige en wat als een minder prettige leefomgeving ervaren?’ maar bijvoorbeeld ook: ‘Is er een verschil in wat ‘professionals’ oordelen en wat ‘leken’ vinden?’.

Expositie en fietsroute
Voor het onderzoek en de peiling zijn ruim 30 naoorlogse leefomgevingen in Haarlem geselecteerd die onderling sterk verschillen voor wat betreft de architectuur, woontypologie en/of omgeving en inrichting van de openbare ruimte. Een aantal woonomgevingen wordt in de peiling tweemaal gepresenteerd: eenmaal de werkelijke situatie en eenmaal een gemanipuleerde. Maar ook hierbij wordt weer gevraagd een cijfer te geven dat past bij het gevoel dat de getoonde leefomgeving als geheel oproept. Wanneer de test volledig is afgerond, wordt direct naast de ‘persoonlijke smaak top 3’ ook ‘de gemiddelde top 3’ getoond. Eind 2010 zal er in het ABC een expositie te zien zijn met onder meer alle beelden van de projecten. Naar de top drie van de gekozen leefomgevingen zullen vervolgens begin 2011 rondleidingen (excursies) georganiseerd worden. Alle projecten worden daarnaast opgenomen in een fietsroute. Over de keuzen van de deelnemers aan de peiling vindt tot slot in het vroege voorjaar een discussie plaats met deskundigen en geïnteresseerden.


De ‘Smaaktest Haarlem’ is een initiatief van het ABC èn FARO architecten. De peiling zal minimaal 4 maanden online zijn en maakt onderdeel uit van een project dat vanaf oktober 2010 tot en met het voorjaar van 2011 wordt uitgevoerd. Hierbij staat de keuze van en voor de ideale leefomgeving centraal. Het gaat naast de architectuur nadrukkelijk om de openbare ruimte en de inrichting daarvan. Met de peiling wordt op zoek gegaan naar antwoorden op vragen als: ‘Wat wordt – zo op het eerste gezicht – als een prettige en wat als een minder prettige leefomgeving ervaren?’ maar ook: ‘Krijgen groene woonomgevingen een hoog cijfer of juist die waar parkeerplaatsen zijn?’ of ‘zijn er opvallende verschillen tussen wat mensen met en zonder kinderen vinden?’ en ‘Is er een verschil in wat ‘professionals’ oordelen en wat ‘leken’ vinden?’.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.