Smart Highway wint grote prijs

Smart Highway wint grote prijs

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 02-09-2013

Daan Roosegaarde heeft de INDEX: Award 2013 gewonnen met Smart Highway. De INDEX: Award is een internationale designprijs die eens per twee jaar wordt uitgereikt. Het baanbrekende concept van Studio Roosegaarde en Heijmans voor de snelweg van morgen, is winnaar in de categorie ‘Community’.

De jury is onder de indruk van Smart Highway omdat het de weg op een totaal nieuwe manier benadert en mogelijkheden ontwikkelt die niet alleen aantrekkelijk vormgegeven zijn, maar ook duurzame en effectieve oplossingen bieden voor weggebruikers over de hele wereld, voor zowel ontwikkelings- als ontwikkelde landen. En daarmee beantwoordt Smart Highway volledig aan de ambitie van INDEX: ‘Design to improve live’.

Daan Roosegaarde gaat met het prijzengeld van 100.000 euro Smart Highway verder ontwikkelen en de visie achter Smart Highway verder uitdragen. Naast de hoofdprijs in de categorie Community won Smart Highway ook de publieksprijs.

Smart Highway
Smart Highway is een vernieuwend concept voor de snelweg van morgen, een duurzame en interactieve weg met slimme verlichting, die energie oogst van de auto’s die erover rijden en met verkeerstekens die zich aanpassen aan de wegsituatie. Het concept is het resultaat van samenwerking tussen ontwerper Daan Roosegaarde en bouwer en ontwikkelaar Heijmans.

INDEX: Award
De INDEX: Award wordt elke twee jaar in Kopenhagen (Denemarken) uitgereikt door de kroonprins van Denemarken, beschermheer van INDEX: Design to improve life. Deze Deense non-profit organisatie wil inspireren, anderen laten leren en betrekken in de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor de uitdagingen van deze wereld. Dit doet zij door middel van rondreizende tentoonstellingen, educatieve programma’s, samenwerkingsverbanden tussen steden en investeringsinitiatieven.

Tentoonstelling in Kopenhagen
De Amerikaanse architect Greg Lynn en Deense media-architect Christian Ditlev Bruun hebben de tentoonstelling ontworpen met de inzendingen van de finalisten en winnaars van de INDEX: Award 2013. De tentoonstelling bestaat uit een aantal zwarte organische vormen met vierkante, gouden inzetstukken met daarin de getoonde ontwerpen. De volumes worden ’s nachts verlicht door LED-verlichting, en elk van de 59 ontwerpen heeft een scanable QR code met links naar audio, video en tekst over het specifieke ontwerp.De expositie vindt plaats in een van de mooiste en meest historische parken van Kopenhagen, Kongens Have (Koninklijke Tuinen) bij kasteel Rosenborg. De toegang tot de tentoonstelling is gratis voor iedereen tijdens de openingstijden van de tuin.  De tentoonstelling is in Kopenhagen te zien tot en met zondag 29 september 2013 en start daarna haar wereldtournee in Hong Kong.

Meer info INDEX: Design to prove life 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.