Sneltoets welstandscommisie Breda groot succes

Sneltoets welstandscommisie Breda groot succes

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-02-2008

De ‘sneltoets’ die de gemeente Breda in 2004 invoerde om de welstandscommissie te ontlasten, is een succes. Dat staat in de nota ‘Een heldere kijk op welstand’, die wethouder André Adank deze week presenteerde.

Sneller en beter
Met de toets kreeg de welstandcommissie meer lucht, omdat niet langer elke aanvraag voor een dakkapel of schuurtje apart moest worden beoordeeld. De invoering is een groot succes, zegt wethouder Adank. “De commissie kan zich nu concentreren op de grotere of meer gecompliceerde dossiers. Sneller én beter”, jubelt Adank.

Van welstandscommissie-voorzitter Christine De Ruijter mag de ‘sneltoets’ nóg verder uitgebreid worden: “Dan hebben we nog meer tijd voor ‘majeure’ plannen.”

Vrijlaten welstand
Meer tijd voor de welstandscommissie: “De stad schreeuwt er om”, zegt Adank. Hij is dan ook een ‘absoluut tegenstander’ van het vrijlaten van de welstand. Wie wil bouwen zonder welstand op zijn weg te vinden kan in Breda dan ook alleen in speciale aangewezen ‘reservaatjes’ terecht, zoals bijvoorbeeld in nieuwbouwlocaties bij Nieuw Wolfslaar, de Haagse Beemden, Teteringen en Heilaar.

Welstand is volgens de gemeente Breda de laatste verdedigingswal tegen de oprukkende verrommeling van stad en land. Bovendien is de commissie bij uitstek de bliksemafleider die voorkomt dat het stadsbestuur zélf getroffen wordt door een discussie over de vraag wat mooi of lelijk is. De meeste bestuurders weten dat zo’n debat een gebed zonder eind wordt.

“Verschil van smaak en inzicht mag en moet er zijn in een moderne, stedelijke samenleving. Overal meer van hetzelfde zou ook geen vrolijke aanblik bieden”, zegt Adank in de nota.

Bron: BN De Stem

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.