Sociale woningbouw op Walcheren wint Zeeuwse Architectuurprijs

Actualiteiten, Nieuws

Sociale woningbouw op Walcheren wint Zeeuwse Architectuurprijs

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-06-2022

Vlak voor de ‘dag van de Architectuur’ maakt de vakjury van de Zeeuwse Architectuurprijs bekend dat de ‘Nye-Uus-woningen’ op Walcheren de prijs voor het mooiste nieuwe gebouw van Zeeland hadden gewonnen. De PZC-Publieksprijs is toegekend aan de duinvilla in Nieuw-Haamstede.

De Zeeuwse Architectuurprijs wordt jaarlijks georganiseerd door het Zeeuwse centrum voor beeldende kunsten, vormgeving en architectuur in samenwerking met het Zeeuws Architectenplatform. Bouwprojecten die het afgelopen jaar inde provincie zijn uitgevoerd kunnen meedingen.

De editie 2022 leidde tot vijf genomineerden die door een vakjury werden geselecteerd. Criteria waren onder meer vernieuwing en duurzaamheid. De genomineerden waren:

  • Winkelcentrum Tref in Middelburg (ontwerp van Vocus Architecten)
  • het Bethlehemplein in Scharendijke (KuiperCompagnons)
  • Nye-Uus-woningen (WTS Architecten)
  • Villa V in Domburg (BNLA Architecten) en
  • fase K van de Goese nieuwbouwwijk Aria (RoosRos Architecten).

NYE Uzen

In verschillende dorpskernen in Walcheren schieten de NYE Uzen als paddenstoelen uit de grond. Het project NYE UUS kent een persoonlijk element, want de architect van de huizen heet Karen Nije. In het Fries betekent dit ‘nieuw’ en UUS is huis in het Zeeuws. Dit maakt NYE UUS dus ‘het nieuwe huis’.

Zij tekende voor woningcorporatie Zeeuwland deze huizen met als kenmerk: huurwoning, duurzaam en geschikt om in korte tijd te bouwen op de fundering van oude woningen. Om de woningen goed op de omgeving af te stemmen, baseerde zij haar ontwerp op de langwerpige gepotdekselde Zeeuwse schuur. ‘Een archetype voor het Zeeuwse landschap’, meent zij.

Jury

De vakjury bestond dit jaar uit Steven Delva (architect van het jaar 2021), Ro Koster (Zeeuwse winnaar in 2021) en Tessa Peters (art director en designer). Christiaan Weiler trad op als secretaris.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.