Soeters Van Eldonk wint Kopenhaagse prijs

Soeters Van Eldonk wint Kopenhaagse prijs

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-12-2009

Het plan Sluseholmen van Soeters Van Eldonk architecten uit Amsterdam heeft in Denemarken de prijs voor architectuur en stedelijke ontwikkeling van het Kopenhaagse Culturele Fonds gewonnen. Sluseholmen is de eerste fase van een nieuwe grachtenstad in Sydhavnen, Kopenhagen. Het betreft de transformatie van het zuidelijke havengebied van de stad tot woongebied.

Menselijke schaal
Het plan wordt geprezen om zijn ontwerpbenadering van eenheid in veelheid; een benadering die één van de meest succesvolle woongebieden in Kopenhagen heeft opgeleverd. Een duurzame ontwikkeling ook, omdat het plan ontworpen is op menselijke schaal.

Naast Soeters Van Eldonk architecten kregen ook de Deense architectenbureaus Arkitema en Gröning Arkitekter, verantwoordelijk voor de coördinatie en architectonische uitwerking van het plan, een onderscheiding. Al eerder won het plan de Deense Stedenbouwprijs (Byplanprisen 2009).

Lees verder onder de afbeelding


Plan
Het plan heeft op het eerste gezicht een aantal overeenkomsten met het Amsterdamse Java eiland, eveneens van Soeters Van Eldonk, maar laat ook een aantal opvallende verschillen zien. Zo is Sydhavnen een zeer groot gebied, vijf maal groter dan het Java-eiland, en bestaat het uit vier schiereilanden, die in verschillende fasen worden ontwikkeld tot in totaal ca. 5000 woningen, commerciële- en culturele voorzieningen.

Het hele plan heeft het karakter van een grachtengebied; er worden kilometers gracht toegevoegd. De eerste gerealiseerde fase van Sydhavnen, Sluseholmen, bestaat uit stadsblokken van verschillende afmetingen, die aan alle kanten op het water zijn georiënteerd.     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.