Spaanse houtarchitectuurprijs voor MAATworks

Nieuws

Spaanse houtarchitectuurprijs voor MAATworks

Door: Petra Starink | 07-10-2020

Architectenbureau MAATworks heeft de Spaanse Egurtek runner-up Award 2020 in de categorie bouw gewonnen. Lidewij Lenders en Marije ter Steege ontvangen deze internationale waardering voor het duurzame project Mijn houten huis, vijf rijwoningen in Nijmegen. Het doel van de Egurtek Awards is het promoten van hout als een belangrijk element in nieuwbouw of renovatie. De prijs wordt 14 oktober uitgereikt in Bilbao.

Mijn houten huis Nijmegen

Het project Mijn houten huis Nijmegen bestaat uit vijf rijwoningen die zijn gebouwd van Oostenrijks vurenhout. Opvallend is de doorlopende gevel van thermowood. Bewoners konden meedenken over de indeling en afwerking van hun eigen woning. Variatie in wensen en budget bracht twee typen voort: een 3-laagse woning met vide en een 2-laagse woning met een zolder. De constructie is van kruislaaghout en er is geïsoleerd met houtvezelplaat. Op wat schroeven en folies na is alles gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen. 

Voorbeeldfunctie

De jury spreekt buitengewone waardering uit voor de manier waarop Mijn houten huis inspeelt op de huidige woonbehoeftes. Vanuit constructief oogpunt is het project op een pragmatische en functionele manier gerealiseerd, met een hoge mate van prefabricatie. Dit maakt het een voorbeeldproject voor het gebruik van constructieve geprefabriceerde oplossingen in hout die een bijdrage leveren aan functionaliteit, duurzaamheid en uitstraling van de woning.

‘We zijn trots op deze eervolle vermelding’, vertelt Lidewij Lenders, co-founder van MAATworks en initiatiefnemer van het concept Mijn houten huis. ‘Fantastisch dat ons werk internationale erkenning krijgt en als voorbeeldproject gezien wordt. Ik hoop dat het opdrachtgevers en vakgenoten inspireert. Om te voorkomen dat we onze aarde uitputten en te veel CO2 produceren, moeten we bouwen met grondstoffen die weer aangroeien. Daar ben ik al ruim tien jaar mee bezig.’

Lenders is altijd op zoek naar nieuwe toepassingen van natuurlijke materialen. In 2009 ontwierp zij een houten herenhuis in Amsterdam dat een vermelding kreeg in het jaarboek Architectuur in Nederland 2010/2011.

Door de jaren heen heeft Lenders veel houten projecten gerealiseerd en die ervaring gebruikte ze om haar houten-woningconcept te optimaliseren. In 2015 ontwikkelde MAATworks een concept voor de zelfbouwmarkt om gezond wonen en biobased bouwen bereikbaar te maken. Onder meer door het gebruik van CLT, Cross Laminated Timber, geproduceerd met vurenhout uit PEFC-gecertificeerde bossen. ‘Met dit materiaal is het mogelijk ambachtelijke precisie in je ontwerp toe te passen en kosten te besparen’, zegt Lenders. ‘Doordat wij de tekeningen als computermodel direct aan de fabriek leveren, worden minder fouten gemaakt en kunnen gewenste details heel precies uitgevoerd worden.’  

Egurtek Awards

In totaal werden 93 projecten in 6 categorieën beoordeeld, waarvan 40 projecten in de categorie bouw. De Egurtek Construction Award is toegekend aan Escuela Infantil A Baiuca, een kleuterschool in A Estrada van Elizabeth Abalo and Gonzalo Alonso. 

Foto: Marcel van der Burg

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.