SpaceCowboys ontwerpt totempalen als wegwijzers

Nieuws

SpaceCowboys ontwerpt totempalen als wegwijzers

Door: Petra Starink | 27-09-2016

De wijk Kerckebosch in Zeist wordt de komende jaren vernieuwd en het centrumgebied staat volgens het inrichtingsplan van ontwerpbureau wUrck geheel in het teken van wonen, werken en ontmoeten. Kunstenaarsduo SpaceCowboys is gevraagd om 7 totempalen te ontwerpen als bakens en routing door het gebied. De totempalen Fabulous Forest van hergebruikt Kerckebosch hout staan vanaf 2017 als wegwijzers in het gebied rond de scholen, Binnenbos en het Christelijk College Zeist. Het is de bedoeling dat er in totaal 16 totempalen komen.

Element uit bos

Inspiratiebron voor Albert Dedden en Paul Keizer van SpaceCowboys was het vele bos in Kerckebosch. Paul Keizer: ‘We zochten naar iets wat alle scholen hier met elkaar verbindt. En dat is het bos. Het zit ook in de naam Kerckebosch. Elke school krijgt zijn eigen unieke totem dat een element verbeeldt uit het Nederlandse bos, een vos, ree, adder, havik of paddenstoel. Door symbolen uit het bos te gebruiken maken we de verwevenheid van Kerckebosch met het bos nog meer manifest.’

Routing door gebied

De totempalenzorgen in Kerckebosch voor oriëntatie en markering van een terrein. Keizer: ‘De totem geeft een deelgebied identiteit. Daarvoor zorgen de vrolijk gekleurde iconische beelden die bovenop de houten palen staan. De gelijkvormige uitvoering zorgt voor eenheid en samenhang. Daarmee creëren we een routing door het hele gebied. Met een totemhoogte van 4,5 tot 5 meter weet je in een oogopslag waar je bent.’

Hergebruikt hout

In november start Space Cowboys met de productie van de eerste 7 totems. De palen worden uitgevoerd in hergebruikt hout van gekapte bomen uit Kerckebosch, verduurzaamd en weersbestendig gemaakt. Bovenop prijkt de kunststof sculptuur. In het voorjaar van 2017 krijgen de eerste totempalen hun definitieve plek.

Werk van SpaceCowboys

SpaceCowboys maakt werken voor een specifieke plek in de openbare ruimte. In een heldere beeldtaal met strakke belijning creëeren zij eigentijdse, mythologische figuren die veelal verwijzen naar de historie van een plek, of naar de functie van een gebouw. Emotie en beleving zijn belangrijke waarden in het werk.

Beeld: SpaceCowboys

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.