Spel van ruimte en licht in Villa Santpoort

Nieuws

Spel van ruimte en licht in Villa Santpoort

Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-04-2021

DP6 architectuurstudio ontwierp Villa Santpoort, een familiehuis dat omringd wordt door de natuur. De langgerekte woning met een knik omarmt als het ware de groene kavel.

Optimaal genieten van groene omgeving

De bewoners hadden duidelijke wensen voor hun nieuwe woning in Santpoort: ze wilden optimaal kunnen genieten van de groene omgeving, de leefruimtes moesten zoveel mogelijk privé blijven en ze wilden in het souterrain slapen. Bij bezichtiging van de dichtbegroeide kavel ontdekten ze een mooie oude beukenlaan, die een mooi decor vormt achter de op de zon georiënteerde tuin.

Langgerekte woning met knik

DP6 ontwierp een langgerekte woning met een knik. De gevel is aan de beukenlaanzijde volledig transparant, waardoor binnen en buiten in elkaar overvloeien. Aan de zijde van de openbare weg is meer ‘rugdekking’ met een grotendeels gesloten gevel bekleed met bamboehout. Terwijl de entree en de eetruimte laag en intiemer zijn, zijn de kook- en woonruimten juist hoog en ruimtelijk. De entresol op de verdieping kraagt uit boven het terras en biedt van boven zicht op deze sequentie van woonruimten. In het souterrain bevindt zich de slaapverdieping; met op de kopse kant de ouderslaapkamer met een eigen groene buitenruimte.

Spel van ruimte en licht

Villa Santpoort is ontworpen vanuit de beleving: de vloeiende verbinding met buiten, de doorzichten die door de knik spannend worden en de tactiele materialen waar de bomen hun gefilterd licht op laten spelen. De bovenbouw loopt schuin op en wordt omvat door verticale delen en lamellen van bamboe. Het licht in de vide wordt gefilterd door deze verticale lamellen die zorgen voor een wisselend beeld: overdag doen ze mee met de bamboe bekleding van de bovenbouw, en in de avond, wanneer het licht er van binnenuit doorheen schijnt, wordt de hoogte van de vide van buitenaf zichtbaar.

Projectgegevens

Architect: DP6 architectuurstudio
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Santpoort
Adviseurs: STEP engineering, Emmen- IV-bouw, Sliedrecht
Constructie: De Nijs, Castricum
Oppervlakte: 397 m²
Ontwerp: 2017 – 2019
Bouwperiode: 2019 – 2020
Fotografie: Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.