Spoorzone-locaties bieden steden kansen

Spoorzone-locaties bieden steden kansen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-12-2008

Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu heeft op een symposium gepleit voor de ontwikkeling van binnenstedelijke spoorzonelocaties. Zij noemde deze ontwikkeling ‘een grote kans voor de binnensteden’. Het symposium maakt deel uit van het programma Spoorzone-ontwikkeling. Hiermee ondersteunen NS, ProRail en de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat de ontwikkeling van deze binnenstedelijke gebieden.

In de Nederlandse binnensteden ligt ruim 500 hectare aan potentiële ontwikkelingsruimte op spoorzoneterreinen. Deze locaties kunnen ruimte bieden voor woningbouw en commerciële en maatschappelijke voorzieningen. Door hun centrale ligging zijn ze bovendien extra aantrekkelijk.

Intensieve samenwerking
Vaak is er echter sprake van allerlei milieubelemmeringen, externe veiligheidsproblemen en gebrekkige ontsluiting. Daarnaast bestaat er een tekort aan alternatieve rangeerterreinen in de buitengebieden. Om deze gebieden integraal te kunnen ontwikkelen, is een intensieve samenwerking tussen gemeenten en andere partijen onontbeerlijk.

In het programma zijn 4 voorbeeldlocaties geselecteerd: Zwolle, Amersfoort, Nijmegen en Groningen. De komende periode worden de knelpunten in kaart gebracht en wordt onderzocht welke aanpak het beste werkt. Winstpunt is dat de voorbeeld-gemeenten met hun plannen voortaan bij één loket terecht kunnen.

Mooi Nederland
De op de vier voorbeeldlocaties opgedane kennis en ervaringen zullen onder gemeenten in heel Nederland worden verspreid. De ontwikkeling van spoorzones sluit naadloos aan bij Cramers inzet voor een Mooi Nederland. Hiermee zet het kabinet in op slim ruimtegebruik, het tegengaan van verrommeling en ruimtelijke kwaliteit.

De komende week wordt op een aantal interviews gepubliceerd met betrokkenen vanuit de NS, VROM en de geselecteerde gemeente Zwolle. Over ongeveer twee maanden zult u op Ruimteforum het magazine kunnen downloaden waarin de lessen en conclusies van het symposium worden uitgelicht.

Bron: VROM
Zie ook:
Toespraak minister Cramer
Ruimteforum

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.