Sporen op Open Monumentendag 2008

Sporen op Open Monumentendag 2008

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-08-2008

De Open Monumentendag van 2008, in het weekeinde van 13 en 14 september, heeft als thema Sporen. Met het thema Sporen worden duizenden monumenten nóg nadrukkelijker dan anders in historisch perspectief geplaatst, en worden al die andere overblijfselen uit het verre en nabije verleden, zoals landschapselementen, stratenpatronen en bodemvondsten met elkaar verbonden.

De keuze voor dit thema is niet toevallig: de inwerkingtreding van de Wet op de archeologische monumentenzorg in 2007, en het toenemend belang van bouwhistorisch onderzoek in de monumentenzorg hebben de Open Monumentendag op het spoor gezet.

Een breed aanbod
Bijna alle 350 deelnemende gemeenten sluiten aan bij het thema Sporen, wat zal resulteren in een breed aanbod van openstellingen en activiteiten. Aan bod komen onder andere sporen in het landschap zoals hunebedden, grafheuvels, terpen en ringwalburchten, en sporen in steden en dorpen; de kerkenpaden, stratenpatronen, muurreclames of gevelstenen.

Maar ook sporen in een monument spelen een rol, bouwhistorische sporen zoals oude balken, vloerdelen of constructies en oude behangsels, muurschilderingen of stofferingen. Sporen zijn zichtbare verwijzingen naar of restanten van iets dat er ooit was. Sporen verwijzen naar bewoning, bebouwing, of de strijd tegen het water en de landsverdediging.

Open Monumentendag
De Open Monumentendag, het moment dat in het hele land duizenden monumentale gebouwen gratis worden opengesteld voor het publiek, met tal van aanverwante activiteiten, wordt dit jaar voor de tweeëntwintigste keer georganiseerd. De Open Monumentendag is onderdeel van de Europese Open Monumentendagen, oftewel de European Heritage Days.

Hoofdsponsor
Vanaf de eerste Open Monumentendag in 1987 is Bouwfonds hoofdsponsor van de Open Monumentendag. Onlangs is er voor de komende drie jaar een nieuw contract gesloten, nu met Rabo Bouwfonds, de holding waar Bouwfonds tegenwoordig onder valt. Het sponsorschap van de Open Monumentendag wordt voortgezet onder de naam Bouwfonds.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.