Sporen op Open Monumentendag

Sporen op Open Monumentendag

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-09-2008

Zo’n 3000 monumenten zijn aankomend weekend op Open Monumentendag te bezoeken in heel Nederland. Het thema dit jaar is ‘Sporen’. Het thema Sporen is gekozen om extra aandacht te besteden aan archeologie, maar ook aan bouwhistorie.

Aanleiding was de inwerkingtreding van de Wet op de archeologische monumentenzorg in 2007. Het thema sporen betekent een grote variatie aan onderwerpen, elke locatie heeft zijn eigen sporen en sporen zijn overal. Vele wandel- en fietsroutes brengen de bezoeker naar de sporen van het verleden, naar archeologische vindplaatsen, langs kapelletjes, veldkruizen, kerkenpaden, holle wegen en dergelijke.

Deelnemers
Zo’n 350 gemeenten doen mee aan Open Monumentendag 2008. Overal in Nederland zijn naast monumentale raadhuizen, woningen en bijzondere kerken markante gebouwen geopend die een nieuwe bestemming kregen. Ook zijn er diverse archeologische opgravingen en gemalen opengesteld voor publiek.

Kasteel Nijenrode bij Breukelen, waar ook de beroemde universiteit huist, opent haar deuren, evenals het Mauritshuis in Willemstad, het mobiel informatiepunt van verdedigingswerk de Hollandse Waterlinie, hunebedden in Noordlaren en Scholtenboerderij Hesselink in Winterswijk.
Ook zijn de NS-wagonwerkplaats in Blerick, sigarenfabriek De Olifant in Kampen, de Deventer Schouwburg, de Van Nellefabriek in Rotterdam (foto) en het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) te bezichtigen.

Europa
De Open Monumentendag vindt niet alleen in Nederland plaats, maar in heel Europa, om precies te zijn in 49 landen of landsdelen, bekend onder de naam European Heritage Days (Europese Open Monumentendagen).

Een overzicht van alle open monumenten en gedetailleerde informatie staat op de site van de Open Monumentendag.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.