Stad praat mee over toekomst ambassadegebouw

Stad praat mee over toekomst ambassadegebouw

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-07-2009

Inwoners van Den Haag kunnen hun mening geven of het ambasadegebouw van de VS aan het Vooorhout behouden moet blijven en of het een beschermd monument moet worden. Ook kunnen ideeën worden aangedragen over mogelijke nieuwe invullingen van het gebouw.

Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen): Voordat we over de toekomst van het ambassadegebouw een besluit nemen, horen we graag eerst de mening en ideeën van de Hagenaars en belanghebbende organisaties. Ik hoop dat het tot interessante inzichten leidt voor de toekomst van deze locatie.

Verhuizing
De Amerikaanse ambassade gaat na 2012 verhuizen naar een nieuw gebouw aan de Benoordenhoutseweg in Wassenaar. Het gebouw komt dan leeg. De Bond Heemschut, de vereniging tot bescherming van cultuurmonumenten, heeft de gemeente verzocht het gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen.

Architectuurhistorische waarde
De cultuurhistorische verkenning die de gemeente heeft laten uitvoeren concludeert dat de ambassade, als uniek voorbeeld van de Haagse wederopbouw, van grote architectuurhistorische waarde is.
Tegelijkertijd zijn er ook tegengestelde oordelen van kenners en bewoners, die vinden dat het gebouw niet mooi is en niet past in de omgeving. Het college wil de voor- en tegenargumenten goed tegen elkaar af kunnen wegen. Het heeft daarom besloten om de mening en ideeën van de stad te vragen. Een aantal organisaties wordt gevraagd om een debat te organiseren over de wenselijkheid van behoud, monumentenstatus en een mogelijke nieuwe bestemming voor het gebouw. Deze organisaties zijn de Stichting Binnenstad, het Haags Monumentenplatform, de BNA Kring Haaglanden, DOCOMOMO Nederland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. In september wordt er en website geopend over dit onderwerp.

Bron: Nieuwsbank

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.