Stadhuis Almelo van Kraaijvanger in gebruik

Stadhuis Almelo van Kraaijvanger in gebruik

Nieuws
Door: Petra Starink | 24-03-2015

Het in februari opgeleverde Stadhuis Almelo naar een ontwerp van Architectenbureau Kraaijvanger opent op maandag 30 maart haar deuren voor publiek en medewerkers. Het ontwerp kreeg in 2012 de BREEAM-NL Excellent score toegekend, het belangrijkste en meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen.

Het nieuwe stadhuis heeft een oppervlakte van ongeveer 20.000 m2, is 49 meter hoog en staat op 244 fundatiepalen. Het gebouw is voorzien van 1300 m2 aluminium vliesgevel. In het gebouw zijn verschillende duurzame technieken geïntegreerd. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke zonwering, daglichtoptimalisatie. Betonkernactivering en lake sourcing of warmte- en koudeopslag zorgen voor duurzame verwarming en koeling.

Torens als eyecatcher

De kantoorruimtes zijn verdeeld over twee torens die een eyecatcher zijn in het centrum van de stad. De flexibel indeelbare werkruimtes zijn rond een centraal vide gesitueerd, die als ontmoetingsruimte fungeren. De werkvloeren zijn split level geschakeld en verbonden via uitnodigende trappen. Er is ruimte voor 493 flexibele werkplekken.

Parkeren op dak

Het stadhuis staat aan een nieuw plein in het groen en aan het water. De representatieve functies bevinden zich in de laagbouw waarvan de uitnodigende publiekshal de route van binnenstad naar station begeleidt. Een monumentale trap leidt in één beweging naar de raadszaal op de eerste verdieping met een weids uitzicht op de stad. Hier zijn ook de bestuurlijke ruimtes en het vergadercentrum te vinden. Parkeren kan op het dak van de plint. Het parkeerdek heeft ruimte voor 100 auto’s. De nieuwbouw is gerealiseerd door Bouwcombinatie Koopmans-J.P. van Eesteren.

Bekijk de video waar Vincent van der Meulen van Architectenbureau Kraaijvanger uitleg geeft over het stadhuis 

Opdrachtgever: Gemeente Almelo

Architect: Vincent van der Meulen van Architectenbureau Kraaijvanger

Aannemer: Bouwcombinatie Koopmans-J.P. van Eesteren

Investeringsbudget: € 58.765.578

Oppervlakte: 20.000 m2

493 flexibele werkplekken

Hoogte 49 meter

100 parkeerplaatsen voor bezoekers

350 plaatsen voor fietsen in stalling

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
2 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.