Stadhuis Deventer wint Abe Bonnema Architectuurprijs

Nieuws

Stadhuis Deventer wint Abe Bonnema Architectuurprijs

Door: Petra Starink | 29-11-2017

Het stadhuis van Deventer heeft de Abe Bonnema Architectuurprijs 2017 gewonnen. Architect Michiel Riedijk kreeg in het Rijksmuseum de prijs en een geldbedrag van € 50.000 uitgereikt. Het door Neutelings Riedijk Architecten ontworpen Stadhuis in Deventer is volgens de jury een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en die tot voorbeeld strekt. In 2015 was Riedijk met het project Rozet Arnhem al eerder genomineerd voor de Abe Bonnema Prijs. Riedijk is hoogleraar Publieke Gebouwen aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Stadhuis Deventer van Neutelings Riedijk

Volgens de jury is het stadhuis van Deventer op voortreffelijke wijze ingepast in de kleinschalige binnenstad.
‘In het ontwerp schuilt een grote mate van vakmanschap, die tot uitdrukking komt in de maatvoering, de verhoudingen en de gevelcomposities. Michiel Riedijk heeft een trefzekere en comfortabele sfeer getroffen door passende keuzes te maken in materialisatie, kleur en afwerking. Het stadhuis representeert zich als een eigentijdse vertaling van het klassieke begrip Palazzo en getuigt van pure schoonheid’. De gelaagde gevel met vingerafdrukken van Deventenaren voegt volgens de jury een fenomenale extra dimensie toe. ‘Daarmee wordt een unieke verbinding gelegd tussen de burgers en het bestuur’.

Abe Bonnema Architectuurprijs 2017

Voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2017 waren tevens genomineerd: Koen van Velsen met OV terminal Breda, Tom Frantzen met Patch22 en Marco Vermeulen met Biesbosch Museumeiland.

Tentoonstelling

In het Fries Museum te Leeuwarden is van 5 december tot en met 7 januari 2018 een tentoonstelling te zien van alle inzendingen voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2017.

Abe Bonnema

De ir. Abe Bonnema Stichting beoogt door het uitreiken van de Abe Bonnema Prijs een bijdrage te leveren aan het stimuleren van de kwaliteit van de architectuur in Nederland. Via deze voorname architectuurprijs wordt het gedachtegoed van de Friese architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden. In de oneven jaren wordt de Abe Bonnema Architectuurprijs uitgereikt en in de even jaren de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.