Stadscanyon Oostenburgereiland

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Stadscanyon Oostenburgereiland

Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-12-2022

In de nieuwe stadswijk op het Amsterdamse Oostenburgereiland is tegen de blinde zijgevel van een hoog parkeergebouw een compact woonensemble gerealiseerd. Common Practice en Studio AAAN maakten het structuurplan voor dit smalle kavel waarin 64 woningen zijn gerealiseerd. De woningen liggen rond een markant hof en zijn ondergebracht in twee appartementengebouwen met bijzondere middenhuurwoningen. Hierin hebben zoveel mogelijk collectieve en private ruimtes een relatie met het serene binnenhof.

De rationele compositie van gridgevels, refererend aan het industriële verleden van het gebied, wordt op straatniveau verbijzonderd: plintwoningen met hoge ramen, eigen voordeur en geveltuintjes, een collectieve buurtkamer op de hoek en een serie hoge poorten met doorzichten naar een verborgen binnenwereld.

De entreehallen naar de appartementen en de collectieve fietsenstallingen liggen in de poorten en vormen samen met het hof een doorwaadbaar stedelijk interieur. Een doorlopende zacht golvende plint maakt verbinding met de monumentale zijgevel van de garage. Zo is deze ‘Stadscanyon’ niet alleen een functioneel lichthof dat een tweede oriëntatie geeft aan de woningen, maar ook een karakteristieke ontmoetingsplek.

Woningen

De woningen bieden binnen een bescheiden omvang een zekere flexibiliteit en ruimtelijkheid, waardoor ze groter aanvoelen dan ze werkelijk zijn. Een extra schuifdeur om slaap- en woonruimten overdag met elkaar te verbinden. Extra ’halve kamers’ aan de achterzijde kunnen dienen als thuiswerkplek, logeerkamer of babykamer. Hoekramen en transparante loggia’s maken diagonale doorzichten mogelijk langs de voor- en achtergevels, naar zowel de levendige stad als het mysterieuze binnenhof.

Rotterdams en Amsterdams architectenbureau

De samenwerking tussen de Amsterdamse en Rotterdamse architectenbureaus Common Practice en Studio AAAN is ontstaan na het winnen van een prijsvraag voor jonge architecten. Beide bureaus geloven sterk in de betekenis van de tussenruimte als plek waar het private, collectieve en het publieke elkaar overlappen.

Voor dit project is samengewerkt van concept en masterplan tot en met de uitwerking van de typologie en materialisatie. MIX architectuur ontwierp de parkeergarage en twee gebouwen met koopwoningen in het blok. Maarten Heijkamp is gevraagd een kunstwerk te maken voor de wand van de binnenhof.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.