Stadsentree met groendaken

Actualiteiten, Nieuws

Stadsentree met groendaken

Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-02-2022

Samen met Vink Bouw en Did Vastgoedontwikkling realiseert KAW een nieuwe mooie stadsentree in Schiedam. The Miller – zoals de entree wordt genoemd – omvat 150 betaalbare, duurzame woningen in de sociale huur, middenhuur en vrije sector.

Bijzonder is dat KAW de ruimte voor de woningen zelfstandig opspoorde met haar Stadsscan. Het architecten- en onderzoeksbureau ontwikkelde deze tool op basis van haar ‘Ruimte Zat in de Stad-onderzoeken’. Het is een dienst waarmee het bedrijf gemeenten en woningcorporaties helpt bij het vinden van ruimte in hun stad of wijk. Via de Stadsscan worden kansen zichtbaar om bestaand stedelijk gebied te verbeteren en woonruimte toe te voegen. The Miller is een schoolvoorbeeld van zo’n kans.

Rekening houden met de omgeving

De plek bij de entree van de stad ligt nu afgekeerd, is verhard en wordt überhaupt niet gebruikt. Uitermate geschikt dus om te transformeren naar een uitnodigende entree.

Voor de plannen heeft het bureau goed gekeken naar de bestaande omgeving. Of de aangrenzende woningen niet in de schaduw komen te liggen bijvoorbeeld? Verder is er in het ontwerpplan veel aandacht voor het tegengaan van geluidsoverlast, ook voor het achterliggende woonhof. Met de gesloten bouwwand wordt het lawaai van straat en spoor tegengehouden. Groendaken op The Miller zorgen verder voor waterbuffering en inbreng van biodiversiteit.

Het Miller-project vergt veel kennis en input. Het moet bijvoorbeeld worden ingepast in de bestaande structuur. Daarnaast dient er rekening gehouden te worden met omgevingsfactoren zoals geluid, het vliegverkeer, maar ook de molenbiotoop en natuurlijk de kwaliteiten & eigenschappen van de aangrenzende woningen. Daarom stelt KAW ook in dit project de bewoners voorop en bespreekt het bureau alles eerst met de Schiedammers zelf.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.