Stadsfestival Zoetermeer 2040

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Stadsfestival Zoetermeer 2040

Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-08-2023

Het Stadsfestival Zoetermeer 2040 is een evenement op 16 september over het heden en de toekomst van Zoetermeer. Deze dag worden op verschillende locaties activiteiten georganiseerd die de bezoeker meenemen en vertellen wat er in de stad gebeurt zodat Zoetermeer een gemeente blijft waar het fijn wonen, recreëren, werken en ondernemen is. Tijdens het Stadsfestival organiseert ArchitectuurPunt drie activiteiten: architectuurwandeling Binnenstad, Architectuurwandeling Seghwaert en in 2040 en de film: Schrootjes, zitkuilen en punaises – Post 65 in Zoetermeer.

De organisatie van Stadsfestival Zoetermeer ligt in handen van ArchitectuurPunt en de Gemeente Zoetermeer.

Architectuurwandeling Binnenstad

Er verandert veel in de binnenstad van Zoetermeer. Op deze dag staan er korte architectuurwandelingen gepland door dit dynamische deel van Zoetermeer. Ontdek de bijzondere ‘onderwereld’ die toegankelijker en beleefbaarder wordt gemaakt. Kunsthistorica Simone Langeveld vertelt over het ontstaan van dit bijzondere stadscentrum 6 meter boven het maaiveld. Stedenbouwkundige Foke de Jong vertelt over de nieuwe door-ontwikkelingen van de Zoetermeerse binnenstad.

De wandelingen vinden vier keer plaats en duren 45 minuten – max. 60 minuten.
11.00 – 12.00, 12.30 – 13.30, 14.00 – 15.00, 15.30 – 16.30

 • Locatie: StadhuisForum, startpunt bij ArchitectuurPunt op de begane grond/omgevingsbalie eindpunt de projectenmarkt op de Plaats.
 • Aanmelden via de link.
 • Max aantal deelnemers: 30

Architectuurwandeling Seghwaert in 2040

Rondom het Seghwaertpark staan verschillende bijzondere woningbouwprojecten. Bijzonder voor de periode waarin ze werden gebouwd (rond 1980) en inspirerend voor de toekomst. Dat geldt ook voor het groenontwerp van het park.

De rondwandeling is onder leiding van een gids van het ArchitectuurPunt Zoetermeer. In dit gebied is duidelijk te zien wat de typische kenmerken waren van de architectuur in de jaren zeventig en tachtig. Ook het park heeft een bijzonder ontwerp met slimme oplossingen voor het klimaatbestendig maken van de stad. Wat is de betekenis van Seghwaert voor 2040? Hoe zijn woningen toekomstbestendig te maken?

 • Startpunt: Hof van Seghwaert
  Adres: Gaardedreef 169 Zoetermeer (achter Kern Konderopvang)
 • Tijd: start om 13 uur en 15 uur (de wandeling duurt ongeveer een uur)
 • Aanmelden via de link
 • Max aantal deelnemers: 15

Architectuurfilm ‘Schrootjes, zitkuilen en punaises – Post 65 in Zoetermeer’

De film ‘Schrootjes, zitkuilen en punaises – Post 65 in Zoetermeer‘ gaat over de karakteristieke architectuur van de jaren 1970 en 1980 die zo kenmerkend is voor Zoetermeer.

De kijker ontdekt hoe de wijken uit de jaren zeventig en tachtig van elkaar verschillen en hoe uniek de stijlkenmerken van de gebouwen zijn. Bewoners en deskundigen vertellen over hun fascinatie voor Post 65. Dit is het jonge erfgoed uit de periode 1965-1995 dat op dit moment landelijk in de belangstelling staat. Van alle Nederlandse groeikernen of New Towns is Zoetermeer bij uitstek de gemeente waar een fraai totaalbeeld is te zien van de architectuur en stedenbouw uit deze tijd. De film die Niek Nieuwenhuijzen (HGOS) in samenwerking met ArchitectuurPunt Zoetermeer maakte toont dat overtuigend aan.

 • Locatie: Club Entree
  Adres: Boerhavelaan 11 Zoetermeer
 • Tijd:  11 – 17 uur
 • Doorlopend bezoek mogelijk
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.