Stadshart Geleen in gebruik genomen

Stadshart Geleen in gebruik genomen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-11-2008

Met een spectaculaire licht- en klankshow is het nieuwe stadshart van Geleen in gebruik genomen. Met 12.000 vierkante meter winkelruimte, een ruime parkeergarage, 139 woningen en een cultureel centrum is het nieuwe centrum nu een feit.

Het centrumplan van Geleen is een initiatief van 3W, bouwontwikkeling Jongen en gemeente Sittard-Geleen. De eerste gesprekken zijn gevoerd aanvang 2002, de ontwikkeling is gestart in december 2002. De Amsterdamse architectenbureaus Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt, Hendriks Schulten en MH1 architecten uit Nuth tekenden voor het ontwerp.

Duurzame technieken
De openbare inrichting is naar een ontwerp van Vandehoek Coenegracht + Kromwijk uit Maastricht. Om de consument langer in het centrum te houden, is een duidelijk accent gelegd op de verbetering van de leefbaarheid en verblijfskwaliteit van de openbare ruimte. Het winkelhart van Geleen is tevens een gezond stadshart door de toepassing van innovatieve en duurzame technieken.

Cultureel centrum
Met de bouw van het CultuurCluster is in 2003 de eerste aanzet gegeven tot de opwaardering van het centrum van Geleen. Op de plek van de Hanenhof staat nu een multifunctioneel gebouw waarin behalve een zalencentrum met een grand café, de muziekschool en de openbare bibliotheek, 55 luxe appartementen en een parkeergarage voor bewoners zijn ondergebracht. Ook Omroep Start kreeg onderdak in het nieuwe gebouw.

In 2005 ging de schop in de grond voor sloop van een aantal gebouwen, om uiteindelijk in 2006 te kunnen starten met de bouw. In de zomer van 2008 konden de ondernemers beginnen met de afbouw van hun winkels, begin november was de bestrating gereed en sindsdien is het nieuwe hoofdwinkelcircuit Salmstraat, Raadhuisstraat, Markt, Ansemburgstraat en de nieuwe Gravenstraat volledig in gebruik genomen.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.