Stadsinbreiding KAW trekt sociale woningbouw Veghel vlot

Nieuws

Stadsinbreiding KAW trekt sociale woningbouw Veghel vlot

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-02-2021

KAW architecten heeft in opdracht van en samen met woningcorporatie Area in Veghel meerdere woningtypes gerealiseerd op verschillende locaties die de doorstroom op gang brengen en de woningvoorraad flink verruimen. Daarvoor werden onder andere de restruimtes van een aantal voormalige schoollocaties gebruikt. Snelheid was geboden, want de opdrachtgever wilde meerdere woontypes presenteren in korte tijd. Om de betaalbaarheid te garanderen, gebruikte KAW een beperkt aantal herbruikbare bouwstenen. Architect Jackel Henstra: ‘Het is een typisch KAW-project: zorgvuldig uitgewerkte, mooie woonoplossingen die passen op de plek en bij de bewoners.’

Gebruik van restruimtes

De beschikbare restruimtes werden eerst uitgebreid bestudeerd door KAW. Hoeveel woningen kun je er bouwen, wat voor woontypes passen er, hoe creëer je een sociale buurt? Uiteindelijk is het aanbod met 78 nieuwe woningen uitgebreid met vooral veel ruimte voor een- tot tweepersoonshuishoudens. Ook de immigratiegolf van seizoenarbeiders speelde een rol in de geringe doorstroming in Veghel. Met kwalitatieve architectuur creëerde KAW natuurlijke ‘doorverhuisbewegingen’.

De Versnellingskamer

De Versnellingskamer, zoals het project heet is een intensieve samenwerking van gemeente en corporatie en telt inmiddels zes locaties. ‘Van elk project leren we en die verbeteringen voeren we door bij de volgende locatie’ aldus Jackel Henstra. Bijzonder bij De Versnellingskamer is de enorme betrokkenheid en de input van de corporatie. KAW zat een dag per week op kantoor bij de gemeente om vaart te maken en bereikbaar te zijn voor alle afdelingen die met het project te maken hadden. Henstra: ‘Dat gaf de versnelling die we nodig hadden.’

Duurzame nieuwbouw

De nieuwbouw is duurzaam gerealiseerd. De nieuwe woningen hebben een EPC van 0. Ze wekken dus evenveel energie op als het gebouwgebonden gebruik aan energie kost. Dat komt mede omdat ze kwalitatief hoogstaand erg kierdicht zijn gebouwd De buitenomgeving van de verschillende locaties is door de gemeente op een aantrekkelijke en biodiverse manier uitgewerkt en biedt ruimte aan planten en dieren.

Ruimte zat in de stad

In 2020 deed het architectenbureau met haar team voor research & development diepgravend onderzoek naar ruimte om woningen in de bestaande stad te realiseren. Daarmee was KAW de eerste die deze materie onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat er zelfs bij een zeer voorzichtige raming plaats is voor 482.000 tot 708.000 nieuwe woningen in de bestaande stad, te realiseren in de komende 10 jaar. Volgens het rapport ‘Ruimte Zat in de Stad’ – waarin big data werden gecombineerd met ontwerpend onderzoek – zou in het gunstigste geval het overgrote deel van de totaal geraamde behoefte van 1 miljoen woningen dus realiseerbaar zijn. Omdat de infrastructuur er al ligt en procedures overbodig zijn, zou het een en ander zowel sneller als betaalbaarder kunnen worden gerealiseerd dan bouwen in het groen. Meer info is hier te vinden.

Beeld: KAW architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.