Stadspark en theater voor Middelburg

Stadspark en theater voor Middelburg

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-10-2009

Architectenbureau VenhoevenCS en OKRA landschapsarchitecten gaan het stadspark in combinatie met een theater in Middelburg realiseren. Over het project moet nog wel definitieve overeenstemming worden bereikt.

Het park
Het park krijgt een duidelijke, continue begrenzing en er is vanuit de omgeving uitnodigend open zicht op wat er in het park gebeurt. In de actieve parkrand zijn logistiek en andere functies comfortabel gerangschikt. De nieuwe fietsverbinding door het park is deels opgetild. Hierdoor ontstaat een aaneengesloten park. Er komt een brede flaneerzone, een grote ligweide, centrale waterpartij, weelderige plantvlakken, een groene helling tegen de flank van het theater om te zonnebaden of om te kijken naar voorstellingen in het park.


Het theater
Het nieuwe theater wordt verhoogd aangelegd ten opzichte van het park. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om het parkeren onder het theater op te lossen. Park en theater hebben een sterke functionele en esthetische relatie. De glooiingen in het park worden doorgezet in de spannende stapeling van elegante, ingetogen volumes. Architectuur en landschap vormen samen een spannende setting voor een bezoek aan het theater.

De foyer van het theater manifesteert zich richting het park en de stad als een lichte, uitnodigende ruimte met een weids uitzicht over het park; in de zomer kan de gevel zelfs open geschoven worden. De grote zaal is intiem en vormt met zijn vlammende rode kleuren het hart van het gebouw. De kleine zaal wordt gekenmerkt door het grote raam met uitzicht op de Singel en de Koepoort. Het restaurant is een lage grotachtige ruimte die zich deels onder de begroeide helling van het park bevindt. Donkere tinten geven de ruimte een intieme atmosfeer.


Selectiecommissie
De selectiecommissie beoordeelde vorige week al dat het ontwerp het beste was van de in totaal vijf ontwerpvoorstellen. VenhoevenCS en OKRA landschapsarchitecten deden een ontwerpvoorstel waarbij het park ook als theater beschouwd wordt.

Foto's: VenhoevenCSFoto’s: VenhoevenCS

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.